Oriol Tuñí. El divendres Sant es feia el sermó de les set paraules: eren les set paraules que Jesús havia dit des de la creu en el moment de morir. Segons una lectura concordista dels evangelis es donava per suposat que aquestes obres oferien un relat literal de l’episodi de la mort de Jesús. L’òptica de lectura de la mort de Jesús portava a una contemplació que anava des del crit dramàtic de Marc i Mateu (“Déu meu, Déu meu, perquè m’has abandonat?”) fins a la mort confiada de Jesús en Lluc (“Pare, confio el meu alè a les teves mans”) i al moment de plenitud de la mort de Jesús en Joan (“tot ho hem portat a la seva plena realització”).

Avui dia no s’acostuma a predicar el sermó de les set paraules. Però tenim la notable riquesa de quatre relats de la mort de Jesús i val la pena fer un subratllat del missatge de cada un d’aquests autors.  Perquè, com ens va ensenyar el Vaticà II,

“Els autors van escriure els quatre evangelis escollint algunes coses entre les moltes que s’havien transmès ja sigui de paraula o bé per escrit, sintetitzant-ne d’altres, explicant-les tenint present la situació de les esglésies, conservant finalment la forma de proclamació, de manera que comunicaren sincerament la veritat sobre Jesús. Tant si ho treien dels seus propis records i memòria, com si ho prenien del testimoni d’aquells “qui des del principi en foren testimonis oculars i esdevingueren ministres de la paraula”, ho van escriure amb la intenció de fer-nos conèixer la “veritat” de l’ensenyament que hem rebut” (cf. Lc 1,2-4). Dei Verbum, nº 19.

La lectura del relat de la mort de Jesús segons els quatre evangelis posa un èmfasi en quatre motius que desenvoluparen de la mà dels textos d’aquests evangelis:

1. La soledat i la ignomínia en la mort de Jesús, segons Marc.

2. La soledat i la ignomínia s’han de veure a la llum de la resurrecció de Jesús, segons Mateu.

3. La mort de Jesús en la serenor i la confiança, com a servei a cada un de nosaltres, en Lluc.

4. El darrer acte de la realització del projecte que Déu tenia per a tota la humanitat, en Joan.

***

Aquí podràs escoltar els diferents àudios del recés a la ciutat 2013.

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorRecés a la ciutat (I): Resteu amb mi i vetlleu amb mi
Article següentRecés a la ciutat (III): Ens han pres l’esperança

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here