Cristianisme i Justícia. El Fòrum Social Mundial (FSM) arriba a la seva onzena edició amb el lema “Dignitat/Karama”. El FSM  és un espai de debat democràtic d’idees, formulació de propostes, intercanvi d’experiències i articulació de xarxes, moviments socials, ONGs i altres organitzacions de la societat civil amb un denominador comú: oposar-se al neoliberalisme i al domini del món per part del capital, així com també a qualsevol forma d’imperialisme.

Des de la primera edició a Porto Alegre l’any 2001 el FSM ha anat esdevenint la referència principal de l’anomenat “altermundisme”. Davant un discurs hegemònic que pretén fer creure que “no hi ha res a fer” en relació al model de desigualtats creixents o d’espoliació dels recursos naturals del planeta, són cada vegada més les veus i moviments que defensen que “un altre món és possible”, i que de fet és l’únic que farà possible la supervivència del planeta.

Enguany el FSM aterra per primera vegada al Nord d’Àfrica i ho fa en un dels països que ha estat el cor de l’anomenada Primavera àrab: Tunísia. Aquesta edició que es celebrarà durant els dies 26 al 30 de març, comptarà amb una delegació catalana de més de 50 participants amb entitats com ara: la Xarxa d’Economia Solidària, la Fundació Desenvolupament Comunitari, Dones en xarxa… Entre aquestes entitats hi serà també Cristianisme i Justícia, que ja vam participar en l’anterior edició de Dakar (Senegal).

El grup de Cristianisme i Justícia, al qual s’hi han sumat també membres de Redes Cristianas i del Col·lectiu de Dones en l’Església, oferirà dins el marc del Fòrum tres tallers.

– El taller Libertés, Etat de droit et construction démocratique. Una taula rodona organitzada conjuntamente amb Réseau Européen Eglises et Libertés, l’Association du Manifeste des Libertés, i le Mouvement International Nous Sommes Eglise. La taula tractarà durant tot un matí la relació entre  la construcció democràtica i la convivència de les minories religioses, un tema especialment sensible en el context de la majoria de països àrabs. Hi participarà el responsable de l’àrea teològica de CJ el jesuïta Jaume Flaquer.

– Jaume Botey membre de l’àrea social de CJ, participarà en el taller Europa en crisi. Causes i conseqüències

– I finalment Mari Pau Trayner del Col·lectiu de dones en l’església, organitzarà una xerrada al voltant de La dona en el diàleg interreligiós.

La nostra participació ve motivada sobretot per la voluntat d’estar oberts i atents als  processos de democratització i d’alliberament dels països àrabs. Tot i les grans diferències històriques i culturals sí que hi ha en l’intent d’aquests països, un anhel compartit amb molts moviments que des d’Europa  intenten trobar una sortida a l’enorme crisi social, econòmica i d’horitzons que pateix el vell continent.

També ens motiva a assistir-hi l’interès per les qüestions relacionades amb el paper de la teologia i les religions en la construcció del la pau i la democràcia. Especialment el paper que ha de jugar-hi el diàleg islamo-cristià,  tant a un costat com a l’altre de la Mediterrània.

Anem doncs al FSM a fer la nostra aportació, però hi anem sobretot a aprendre de persones i moviments que des d’un treball silenciós i de base, estan en causes molt semblants a les nostres. Causes d’alliberament en un món cada cop més globalitzat i alhora més tocat per l’estigma del dolor, les desigualtats econòmiques i la injustícia social.

Us seguirem informant en aquest blog d’allò que vagi esdevenint abans, durant i després del FSM.

Més informació:

– Entrevista a Chico Whitaker – http://www.fsm2013.org/es/node/7528

– Declaració de Hammamet – http://www.fsm2013.org/es/node/7294

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorFrancesc: homenatge a la simplicitat franciscana i a les missions jesuítiques
Article següentEuropa com a solució

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here