Víctor CodinaEl filòsof alemany Hans Vaihinger (1852-1933) fou conegut especialment per la seva filosofia del “com si” (Philosophie des Als Ob). Segons ell, tots nosaltres, en no conéixer la realitat subjacent, construïm sistemes de pensament i ens comportem “com si” el món encaixés en els nostres models. Aquesta actitud que el filòsof alemany va exemplificar amb casos trets de la física, es pot aplicar també a tota la vida: moltes vegades actuem “com si”.

També en els nostres dies molts actuem “com si”: vivim com si no ens haguéssim de morir mai; explotem el planeta terra com si fos eternament renovable; mengem i riem com si ningú al món passés fam ni plorés; ens sentim feliços i satisfets com si tot el món gaudís de la societat del benestar; acceptem cegament la modernitat il·lustrada o la posmodernitat com si fossin un absolut inqüestionable; defensem el model actual de societat occidental com si fos el millor model possible; en fi, caminem per la vida com si Déu no existís.

Però, ¿i si Déu existís? I si gran part de la humanitat visqués a nivells de pura supervivència? I si grans multituds passessin fam i ploressin? I si els recursos de la terra s’anessin esgotant i destruint? I si tant la modernitat com la posmodernitat no fossin quelcom definitiu? I si el model de societat occidental no fos l’únic ni el millor possible? I si un dia ens arribés la mort?

Hauríem de viure de forma alternativa al “com si”: com si haguéssim de morir, com si fóssim una illa de benestar enmig de l’oceà de pobresa, com si els recursos naturals i la biosfera estiguessin en greu perill, com si hi haguessin altres models diferents al de la societat occidental, com si Déu existís.

Segurament llavors, la nostra vida seria més real i autèntica. Per això hem de despertar-nos del letargi de la falsa innocència i enfrentar-nos a la realitat. Encara que ens dolgui de moment, a la llarga ens faria més humans i ens ressuscitaria a la vida veritable. Només així sintonitzarem amb el projecte amorós de Déu per a la creació i per a tota la humanitat.

 Imatge extreta de: OEI

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here