Ramon Melgosa. Cercar els orígens de la Fundació Casa Dalmases suposa endinsar-se en els replecs d’un procés, d’un itinerari de progressiva recerca il·lusionada, més que no pas pretendre dibuixar i donar forma a una idea clara, concisa i original. Sempre ens hem considerat una família “normal”, amb possibilitats “normals” i reptes “normals”; això sí, ja una mica cansats dels discursos catastrofistes que sovint intoxiquen l’ànim fins que restes atrapat en l’immobilisme pragmàtic del “no hi ha res a fer”.

Deia Panikkar “projectem l’esperança en el futur i està en el present. L’esperança és descobrir aquesta dimensió invisible, misteriosa i bella, de cada moment”. Però on és aquest invisible? Cap a on buscar-lo? Fins a on? Amb qui? Què fer? Per on començo?

En un context sociopolític força complex i amb la interpel·lació de Panikkar damunt la taula, és on comença a prendre cos la necessitat de canviar alguna cosa, d’haver d’arriscar-se; malgrat que això comporti haver de deixar enrere una part de tu mateix, un despreniment que trenca barreres interiors i exteriors i t’exposa a la intempèrie d’un terreny desconegut.

Fer teves les mancances que es donen al teu voltant i compartir-les amb altres ha estat clau en tot l’itinerari. Convidar a somiar no sempre és fàcil. Implica sobretot fer confiança i respectar motivacions i processos personals. En aquest punt del camí arrenca la idea de constituir una fundació destinada a integrar al món laboral col·lectius amb especials dificultats, i fer-ho en un territori tant difícil com bonic: la comarca de la Segarra al cor de Catalunya.

La Fundació Casa Dalmases, tal i com diu en els seus estatuts, neix amb la voluntat de crear ocupació per a persones amb discapacitat i risc d’exclusió social, posant en valor la casa que dóna nom a la fundació i que està ubicada al carrer Major 87 de la ciutat de Cervera. Tot i que la seva constitució jurídica és del novembre, la seva inauguració oficial va tenir lloc l’1 de desembre de 2012, amb la presentació de la fundació al municipi i l’obertura de la botiga de l’Espígol, en aliança amb l’Associació Alba de Tàrrega. En aquest espai de venda recentment estrenat en els baixos de la mateixa casa, tots els dies de les passades festes de Nadal s’hi ha pogut adquirir productes d’alt valor social, des dels vins i olis de la Cooperativa de l’Olivera fins a tot l’assortit de productes de la mateixa associació Alba i el Centre ocupacional de l’Espígol, entitats totes elles que tenen la seva raó de ser en la dignificació i normalització del treball amb persones que tenen altres capacitats, malgrat col·loquialment ens entossudim a classificar-les de discapacitades.

Ara seguim treballant, sumant voluntats amb la idea d’iniciar un projecte d’elaboració de cervesa artesanal que esperem que tingui un gran impacte social a la comarca, ja que donarà ocupació a persones amb discapacitat i serà un producte propi del territori.

Tot serà vàlid si ens permet avançar i descobrir aquella dimensió invisible, misteriosa i bella, que ens toca viure en el moment present. Som-hi!

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorInjustícia i ineficàcia. Una anàlisi crítica de la reforma laboral
Article següentDel Papa que volia tornar a ser ermità, al Papa que vol tornar a ser teòleg

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here