Cristianisme i Justícia. Acabem de publicar un nou quadern de la col·lecció virtual escrit per Julia López, catedràtica de Dret del Treball i membre de l’equip de Cristianisme i Justícia. Ja vam dedicar un quadern anterior dins aquesta mateixa col·lecció a fer història i balanç dels Trenta anys de reformes laborals a Espanya. En aquell quadern el diputat Joan Coscubiela i el catedràtic Eduardo Rojo van analitzar el progressiu deteriorament de les condicions laborals a Espanya, i es centraren en la reforma del 2010 que va impulsar el llavors  govern de J. L. Rodríguez Zapatero.

Tanmateix, eren pocs els que preveien que dos anys més tard, el juliol del 2012 s’aprovaria una norma que aniria molt més enllà de les reformes precedents i que en paraules de l’autora ha suposat “un tomb dràstic i violent de les regles d’ordenació social”.

Amb gran rigor la catedràtica Julia López va desgranant els arguments sobre com la Reforma Laboral del 2012 arrasa amb els drets bàsics dels treballadors i les treballadores reconeguts en la Constitució Espanyola, en convenis de l’Organització Internacional del Treball o en diverses directives comunitàries. Drets com la prohibició de l’acomiadament per causa de malaltia, drets de permisos parentals dirigits a facilitar el treball i la conciliació familiar, drets referents al paper dels sindicats i la negociació col·lectiva… i molts altres són col·locats sota sospita per una norma que trenca l’equilibri entre empresari i treballador, situant aquest últim en una situació greu de desigualtat i indefensió.

I tot plegat justificat per la necessitat de “crear ocupació”, justificació que sis mesos després d’haver-se presentat la reforma s’ha mostrat totalment fal·laç, i amb un resultats que han posat Espanya en uns nivells de desocupació fins ara desconeguts.

El quadern no vol ser només una denúncia desesperada vers el que ha estat un dels més grans atemptats que ha patit la protecció social del nostre país, sinó que vol ser també una crida a la mobilització.

“No podem permetre que la falta d’esperança acabi erosionant el futur, entre altres raons perquè el futur no és només nostre, sinó que és de tots, dels que estem i dels que vénen. Hem de parlar, doncs, de la necessitat de construir una espiritualitat que vagi sent alimentada en un seriós procés de discerniment sobre què puc aportar, individualment i col·lectiva, al procés d’alliberament de les persones”.

I és des d’aquest confiança i compromís que creiem val la pena llegir i difondre aquest quadern. Potser al llegir-lo ens fem més conscients de la gravetat del moment present i de la necessitat d’articular respostes polítiques i socials adequades. Perquè el que està passant en el món del treball i en general a la nostra societat no té res de “maledicció bíblica” sinó que és fruit de determinades polítiques que cal combatre.

***

Per llegir el quadern de Julia López, fes click al següent enllaç: “Injustícia i ineficàcia. Una anàlisi crítica de la reforma laboral”.

Imagen extraída de: El blog de Manuel Pastrana

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorEsquerdes al mur IX: El miracle dels pans i els peixos
Article següentEsquerdes al mur X: L’esperança està en el present

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here