Joan Oñate (Comunitat Sunday). Us fem arribar la nostra experiència de creació d’un pis d’acollida per a joves extutelats i el recorregut que hem seguit fins a posar-lo en marxa. Som una comunitat laïcal de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) formada per tres matrimonis i un solter. Fa més de cinc anys que compartim revisió de vida, reflexió i pregària, oferint periòdicament a la gent del nostre voltant espais i moments celebratius de la fe. Des de l’inici, cercàvem un compromís social que ens permetés concretar la nostra necessitat d’oferir vida a altres persones. Un projecte que fes palesa l’estreta relació entre els tres eixos cabdals de la nostra realitat comunitària: creure, actuar i estimar.

Vam obrir un procés de discerniment amb l’objectiu d’analitzar els fonaments de les nostres crides -tant les personals com les comunitàries- i vam explorar associacions que ens assessoressin i acompanyessin en el nostre projecte. Després d’un any de recerca, ens vam decidir a col·laborar  en l’acompanyament de joves extutelats. Ens sentíem propers a aquest col·lectiu i, a més, el servei encaixava amb la nostra realitat i disponibilitat. El primer pas va ser contactar amb l’associació Punt de Referència que va acceptar fer camí amb nosaltres.

Després d’un procés de formació on vam descobrir molts aspectes d’aquests joves que desconeixíem i on vam poder compartir amb altres voluntaris les nostres motivacions per a col·laborar-hi, dues de les famílies de la comunitat van iniciar l’acollida familiar d’un jove a casa seva. Ha estat un any intens de coneixença, descobriment, aprofundiment i confirmació de la nostra decisió. A l’acollida participen també els nostres fills i la resta de la família ja que s’estableix una relació continua i ferma. Es creen uns llaços estrets que segueixen un cop ja ha acabat el procés d’acollida, ja que continuem mantenint els vincles com a referents dels joves. L’experiència ens ha ajudat a refermar la voluntat de seguir amb el nostre projecte comunitari. També ens ha servit per a valorar la importància de l’acompanyament d’una entitat que ens aporta la professionalitat i l’experiència necessàries per a complementar el nostre compromís.

El mes de setembre del 2012 va començar el Projecte Equinocci, un pis d’acollida per a joves que ja han finalitzat el procés de tutela de la Generalitat. Oferim un pis on quatre joves podran viure-hi dos anys per a completar el procés de formació i maduració previ a l’emancipació. Comptem amb el suport de Punt de Referència per a la selecció i tutoria dels joves. Una educadora de l’associació els acompanya i els visita regularment. La nostra comunitat es fa càrrec del sosteniment del pis i de garantir una presència propera. És un pis d’autonomia ja que viuen sols, nosaltres només els proveïm de proximitat, supervisió i suport. La nostra comunitat va posar en marxa el projecte i ens hem vist gratament sorpresos pel recolzament de moltes altres persones i entitats de la ciutat. Com a dada significativa, no hem hagut de comprar cap moble: ens han ofert tot el mobiliari i la major part dels estris de la llar. També intentarem que poc a poc aquest joves es vagin endinsant dins el teixit associatiu i de voluntariat  de Sant Feliu i que això els permeti conèixer altres joves i confirmar les seves inquietuds culturals i de servei.

Volem compartir aquest projecte perquè ens il·lusiona veure que desperta en altres grups i persones l’aspiració de traslladar-lo i replicar-lo a altres realitats. És un projecte senzill i concret que ens està ajudant a refermar la nostra comunitat i la nostra aspiració de servei. Estem aprenent a veure el món a través dels ulls d’aquests joves i estem descobrint, a través del procés d’acompanyament, l’espai on es fusionen el servei, la fe i el propi model de vida.

Imatge extreta de: Astronomy Picture of the Day

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Article anteriorProfetes davant la crisi (V): Dorothy Day: Pacifista, anticapitalista i… catòlica
Article següentEns han robat el projecte europeu

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here