Esquerdes al mur II: Laecolimpia, una aposta pel cooperativisme i l’ecologia

Beatriz Macarrón. A algunes la crisi ens ha afinat l’ingeni. En aquests temps en que els mitjans de comunicació mostren sobretot notícies negatives, retallades i previsions encara pitjors… nosaltres hem decidit no deixar-nos menjar pel fantasma del desànim o del derrotisme.

Treballo des de fa 12 anys en una cooperativa sense ànim de lucre que té com a missió posar un granet de sorra en la transformació social: aportem el millor de nosaltres mateixes per a acompanyar els processos de famílies que es troben en situació de risc o d’exclusió social a la zona de Carabanchel, Madrid.

Tot i els nostres esforços, ens vam adonar que l’absència d’ocupació era un element amb prou pes específic com per a impedir a moltes persones tirar endavant. Els problemes derivats de la manca d’un treball remunerat són innombrables… i compliquen enormement la possibilitat de trencar el cercle de la pobresa.

Més enllà de xifres i estadístiques, per a nosaltres aquestes persones tenen rostre i nom. Coneixem els seus fills/filles, i tenim notícia dels seus esforços per a dur una vida digna, per a millorar la seva qualitat de vida. Elles donen sentit al nostre treball.

En aquest procés de creixent deteriorament general i amb cada vegada menys recursos per als serveis socials, vam començar a comentar les nostres inquietuds amb familiars, amistats i professionals d’altres entitats. En una conversa amb una d’elles, dedicada al disseny de marques i serveis, va saltar la idea… i la xispa: ¿i si muntem un negoci i donem treball a alguna d’aquestes dones?

Dit i fet: vam començar a madurar la idea i vam convidar a una consultora a participar de la proposta. Des de bon començament vam voler que la iniciativa estigués basada en un triple balanç: creiem que les empreses del futur han de tenir en compte no només aspectes econòmics i financers, sinó que han de comptar també amb objectius i indicadors mesurables en l’ordre social i ecològic… Tres en un! Un negoci amb la persona com a centre, respectuós amb la salut del planeta i la humanitat, i amb uns números plausibles.

Analitzant els perfils de les dones amb qui intervenim a la cooperativa, ens vam decidir a iniciar un servei de neteja amb productes ecològics (el primer a Madrid!) i així es com va néixer Laecolimpia.

La nostra intenció va ser crear, dinamitzar i acompanyar aquesta nova empresa, però des del principi teníem clar que era per a elles… Crear una cooperativa que fos gestionada també per elles, que poguessin no només tenir un treball, sinó ser les propietàries del seu propi negoci, i que fossin elles les que decidissin quins camins i quina orientació agafés.

Estar però no per controlar. Facilitar el seu empoderament però no abandonar abans d’hora. Vam fer la selecció amb cura i al setembre vam tenir la primera etapa de formació amb vuit dones, en la qual vam insistir molt en la necessitat d’un equip cohesionat, a l’hora que aprenien a ser bones professionals de la neteja amb aquest tipus de productes.

Després de moltes hores de treball i de molta anàlisi, vam aconseguir llançar el negoci al mercat, confiant en què el servei és bo i en què hi haurà gent que doni a aquesta iniciativa d’emprenedoria social el valor que té. Sabem que el repte al qual haurem de fer front és gran, però més gran encara és la convicció de què tot sortirà bé.

És una iniciativa somniada i construïda col·lectivament que ens ha unit amb un objectiu comú: homes i dones; amb formació o sense; de diferentes nacionalitats i recorreguts professionals… Elles necessiten mantenir les seves famílies i sentir que són capaces de fer-ho; a nosaltres ens emociona veure que podem ajudar-hi… i totes necessitem esperar contra tota esperança. 


Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.