Sonia HerreraEn temps de crisi els mitjans de comunicació tenen dues opcions: produir notícies pel consum de masses recolzant l’establishment imperant pensant només en les audiències, o bé, retornar al veritable periodisme i realitzar una cobertura informativa rigorosa, que impliqui a tots els actors, que tingui en compte tots els angles, que contextualitzi[1] i, sobretot, que constitueixi un altaveu pels que no tenen veu per tal de lluitar contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social en pro de la pau i els drets humans.

Aquesta és la tasca que reconeix el premi Memorial Joan Gomis divulgant el treball de persones i col·lectius compromesos amb el periodisme solidari en diferents realitats socials i que aquest any serà atorgat al jove col·lectiu de periodistes Contrast/Fora de Quadre i al consagrat Roberto Savio en les categories d’obres periodístiques i trajectòria periodística, respectivament.

El reportatge premiat porta per títol “Líban: pacte de silenci” (2011) i forma part de la sèrie Després de la Pau, un projecte periodístic que ha estat endegat amb l’objectiu d’analitzar i explicar el procés i les estratègies de construcció de la pau en set països que van patir diferents tipus de conflictes en l’últim quart del segle XX, posant l’èmfasi en la recuperació de la memòria i en la reconciliació sostenible. En concret, “Líban: pacte de silenci” està dedicat a la guerra que va tenir lloc en aquest país entre 1975 i 1992 i que va comportar una greu divisió social que encara avui s’arrossega.

D’altra banda, el jurat d’enguany[2] ha volgut premiar la prolífica trajectòria del periodista italià Roberto Savio, reconegut expert internacional en temes de comunicació que ha posat en marxa nombrosos projectes d’informació i desenvolupament: l’agència de notícies Inter Press Service (IPS), el pioner Technological Information Pilot System (TIPS), la xarxa de sistemes d’informació nacional per a Amèrica Llatina i el Carib (ASIN), el servei de realitzacions llatinoamericà ALASEI, el Women’s Feature Service i, en els últims temps, Other News.

Davant del panorama mediàtic actual és necessari omplir el buit que deixen els mitjans generalistes i els grans grups comunicatius, trobant, com acostuma a dir el professor de la UAB, Xavier Giró, les esquerdes i les escletxes que ens permetin explicar el fons dels esdeveniments i visibilitzar tota aquella informació desatesa que no omple portades ni obre els telenotícies i que té a veure amb Drets Humans, amb activisme, amb moviments socials, amb alternatives, amb la violència que pateixen els/les de baix… En definitiva, com demostren els premiats d’aquesta edició del premi Memorial Joan Gomis, cal un altre periodisme que prioritzi la rendibilitat social per sobre dels beneficis econòmic, un periodisme més humà… un periodisme de debò.

NOTA: L’acte de lliurament es farà el 8 de novembre, a les 18 h, a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Ramon Llull.[1]David Randall afirma que tot periodista està obligat a informar sobre el context detalladament com a element inseparable dels fets. Malauradament, els temps i rutines dels mitjans, dificulten aquesta tasca.

[2] El jurat del premi VII Memorial Joan Gomis està format per representats de les entitats convocants: Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, Fundació per la Pau, Fundació Cultura de Pau, Facultat de Comunicació Blanquerna-Universitat Ramon Llull, les publicacions Foc Nou i El Ciervo, i de la família de Joan Gomis. El premi compta amb el patrocini del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.


T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Investigadora, docent i crítica audiovisual. Doctora en Comunicació Audiovisual i Publicitat. Responsable de l'Àrea Social i editora del blog de Cristianisme i Justícia. Està especialitzada en educomunicació, periodisme de pau i estudis feministes i és membre de diverses organitzacions i associacions defensores de Drets Humans vinculades al feminisme, els mitjans de comunicació i la cultura de pau. En (de)construcció permanent. Mare.
Article anteriorDesinvertir en sanitat, reinvertir en salut
Article següentHoritzons de reflexió

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here