“Capital humà”, un documental més enllà de la utopia

Sonia HerreraAhir es va inaugurar als Cinemes Maldà (Barcelona) el III Cicle de Cinema sobre Pobresa i Exclusió Social: “De la crisi… al bé comú”. La primera sessió es va centrar en el tema de l’economia pel bé comú i ho va fer amb la projecció d’una efervescent sèrie documental sobre sis projectes finançats per la Banca Ètica: Cal Valls, Alternativa 3, Albera, Arrels, Cultura 03 i Aspace.

Des de l’agricultura ecològica i biodinàmica de l’empresa familiar de Cal Valls fins a l’encomiable tasca que Aspace (Confederació d’entitats per l’atenció a la paràlisi cerebral) duu a terme des fa més de 25 anys, i passant pel treball cooperatiu d’Albera i Cultura 03, els sis projectes que conformen “Capital humà” donen bona prova del que s’està cuinant als marges dels mercats i de les dades macroeconòmiques per tal de construir un model alternatiu i molt més ètic, allunyat de la deshumanització, al crisi de valors, l’individualisme i el materialisme de la nostra societat actual.

“La societat no és conscient del poder que té per canviar les coses” (Alternativa 3).

“Capital humà” aglutina moltes utopies i ens demostra que aquestes poden fer-se realitat:

  • una aposta ferma per la producció artesanal i sostenible d’aliments per tal de fomentar una alimentació més saludable;
  • l’impuls del comerç just i el consum responsable com a valor per tal de millorar les condicions de vida dels productors i productores dels països més desafavorits per sobre de l’actual model de comerç internacional;
  • l’empenta del treball cooperatiu com a forma d’organització;
  • l’esforç per pal·liar les causes que condueixen a l’exclusió social i retornar la dignitat a les persones sense sostre mitjançant la sensibilització vers les múltiples situacions injustes derivades de la pobresa;
  • l’afany i la suma de sinergies per posar l’accent en la cultura com a eina de transformació social i fer-la més democràtica i accessible;
  • i el compromís per millorar la qualitat de vida de les persones amb paràlisi cerebral i les seves famílies.

“Jo penso que és el desconeixement. Desconeixement de saber que aquesta persona és com tu. Té una minusvalia, unes limitacions … però sent, estima, menja, respira, dorm… tot com tu” (Aspace).

Els projectes que apareixen en aquesta sèrie documental no parlen de beneficis en termes de rendibilitat econòmica, sinó en termes de valor social, d’enriquiment humà i col·lectiu, de transformació social, d’igualtat…

“Estem en un món terriblement injust que només podrem fer més just, més humà i més raonable fent-lo més col·lectiu” (Cultura 03).

“Capital humà” és en definitiva una sèrie documental convertida en una oda al somriure, a la feina conjunta i la solidaritat transformadora. Tot això sostingut per la certesa de que un altre món es possible.

 

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.