Negar-se a col·laborar amb un ordre social que genera injustícia i pobresa

Entrevistes. Amb motiu de la publicació del tercer quadern de la nostra col·lecció virtual hem aprofitat per fer unes preguntes al seu autor, José Eizaguirre. Amb el títol «Al qui té, li donaran encara més; al qui no té, li prendran tot», aquest quadern fa una reinterpretació d’una paràbola de l’evangeli per parlar-nos de la nostra participació en un ordre social que genera injustícia i pobresa.

 

 

Per què una paràbola de l’evangeli per parlar del món d’avui?

L’Evangeli no deixa de ser actual! Penso que en cada moment de la història podem llegir l’Evangeli i trobar una paraula il·luminadora. Personalment em sento molt tocat per l’exemple d’aquest “servent dolent” que es nega a col·laborar amb un ordre social que genera injustícia i pobresa. Un servent rebel que exposa pública i pacíficament la seva disconformitat, sabent que això li pot costar la vida.

 

Quina novetat ens aporta el quadern?

L’oposició no violenta a un sistema injust no és quelcom nou a la història, la novetat està en adonar-nos que, sense saber-ho, amb el nostre comportament quotidià (alimentació, consum, ús dels diners …) podem estar contribuint a que les coses segueixin com estan. I que, amb el nostre comportament deliberat, podem contribuir a que puguin ser d’altra manera. Quan un és conscient d’això, ja no pot seguir vivint igual.

 

Els rics cada vegada més rics i els pobres cada vegada més pobres. Com trencar aquest cercle?

Per trencar aquesta tendència malèvola, tots els àmbits són necessaris: la participació social i política, l’economia, la reflexió i divulgació, l’educació … I és segur que un no pot intervenir en tots aquests àmbits. Però el comportament quotidià és una cosa en què tots podem incidir. Això sí, adonant-nos que tot és necessari i que, per tant, hem d’apreciar-nos i recolzar-nos tots els que somniem amb un altre món millor possible.

 

***

Podeu llegir i descarregar-vos el quadern aquí: «Al qui té, se li donarà, al que no té, li prendran.»

 

Portada del quadern

Imatge de: hoac.es
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.