Goldman Sachs: fent negoci amb la fam

Veus. Gustavo Duch.  Trobem Goldman Sachs i els seus fons d’inversions fins i tot a les sopes. I això de manera literal. Ja sabem actualment que les legions d’executius goldmanites, controlen a cara descoberta governs, ministeris, bancs centrals i institucions públiques a Europa i als Estats Units. Però des de quan porten fent-ho amb l’antifaç i a l’ombra, des de quan ho estan fent? Els trobem en la seva salsa quan parlem de petroli, habitatge o engreix de porcs. No seria gens estrany que estiguessin posats també en negocis tan boiants com l’armamentístic.

A l’Estat espanyol, dinem amb Goldman Sachs. Com ha denunciat l’investigador Carles Soler, Goldman & Sachs és propietària d’una de les grans multinacionals de la restauració col·lectiva (ISS Facility Services) que a l’Estat espanyol serveix 22 milions de dinars cada any. A restaurants d’escoles, hospitals o residències de la tercera edat, et donen de menjar perquè se n’aprofiti el mateix banc d’inversions responsable de la fam del segle XXI. Perquè Goldman Sachs no s’ha oblidat per res del sector agrícola com a font, no de menjar, sinó de beneficis econòmics.

L’any 1991, els cervells de Goldman Sachs plens de sucoses idees per als agents borsaris, van crear un instrument financer que permet a qualsevol pinta invertir les seves riqueses en productes bàsics com el blat, l’arròs o el cafè. Es diu en castellà que “de lo que se come se cría”, i ells certament van “criar” tones de beneficis.

Tantes apostes sobre la ruleta dels mercats dels grans bàsics provoquen la pujada dels preus d’aquests, i això repercuteix en què milions de persones no puguin adquirir els seus aliments necessaris.

Des de l’any 2000 fins ara, sense altres bombolles que inflar, el preu dels aliments bàsics pràcticament s’ha triplicat en paral·lel a l’increment dels actius financers en aquests exquisits plats financers.

Per a Goldman Sachs, invertir en pans i peixos esperant la seva màgica multiplicació, els representa a l’any beneficis de 5 mil milions de dòlars. Molt diner que en pocs anys seria suficient per a solucionar la fam global, però es clar, aquest no és pas el seu propòsit, no és aquest el seu negoci, sinó tot el contrari. Són productors de fam.

Un nou negoci, que també provoca fam, ha aparegut recentment. Comprar les millors terres fèrtils per a què donin fins a l’esgotament biomassa – l’energia que mourà el món i resoldrà bona part dels problemes ecològics del planeta. Diuen, però que això és pura farsa.

I, efectivament, alguns personatges formats a Goldman Sachs ja s’hi ha tirat de cap. Com Joakim Helenius, i el seu fons d’inversions Trigon Agri Fund, que porten acumulades més de 170 mil hectàrees de terres cultivables a la regió de les terres negres a Rússia i Ucraïna. O Neil Crowder que amb el fons Chayton Capital ha arrendat per als propers 14 anys 20 mil hectàrees a Zàmbia.

Fent bandera de la lluita contra la fam, més fam. Fent bandera de la lluita contra el canvi climàtic, més gana.

Gustavo Duch Guillot – Consell científic d’ATTAC Espanya

Article publicat a La Jornada
Coordinador de la revista Soberanía alimentaria, biodiversidad y culturas. Autor de Sin lavarse las manos y Alimentos bajo sospecha

http://noticiasbancarias.com/bancos/05/01/2012/goldman-sachs-apoya-medidas-adoptadas-por-el-gobierno-espanol/6670.html
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.