Linxant Gadafi en directe

Linxant Gadafi en directe

Josep F. Mària. El mateix 20 d’octubre que ETA anunciava la fi definitiva de la lluita armada, les notícies de la televisió mostraven la captura i el linxament fins a (després de) la mort del dictador libi a la seva ciutat natal. El periodista que comentava les imatges esfereïdores de la violència contra Gadafi afirmava: “Quan l’han capturat, l’odi acumulat en 42 anys de dictadura s’ha desfermat i ha estat linxat”.

L’explicació se’m va ennuegar. Potser perquè davant d’imatges com aquesta vaig pensar que era millor callar i desitjar que les vegi el mínim de gent. O perquè, posats a explicar-les, tal vegada podem trobar causes addicionals a l’odi. En efecte, suposem que Gadafi i els seus són arrestats vius i portats al Tribunal Penal Internacional: us imagineu la colla de noms de còmplices del coronel – propers o llunyans – que sortirien a la llum? No us sembla molt senzill que algun d’aquests noms ja hagi guanyat influència al Consell Nacional de Transició i tingui un peó a Sirte que s’asseguri que el dictador no en surt viu?

Ho vam comprovar amb la caiguda del mur de Berlín a Europa de l’est: l’habilitat dels còmplices dels dictadors  al final del règim és ser prou lúcids – o cínics- per canviar de costat a temps i córrer un vel ben gruixut sobre llurs complicitats: si pot ser, tot apuntant-se a primera fila del linxament del dictador, que mor carregant davant de tot el poble les culpes de molts, esdevenint boc expiatori. Ja ho va dir Lampedusa durant els canvis polítics de la unificació d’Itàlia: a “Il gattopardo”, un d’aquests hàbils còmplices de l’antic règim afirma que cal canviar les coses perquè res no canviï. És a dir, perquè el cínics segueixin remenant les cireres. Però n’és condició necessària la mort del boc expiatori. Justament per això, entre altres raons,  sóc contrari als linxaments i a la pena de mort.

I ara què, Líbia? L’historiador i premi Nobel d’Economia Douglass North defensa que els canvis socials no estan necessàriament dissenyats per portar a situacions més satisfactòries; però que els canvis de context polític o econòmic generats pels poderosos per mantenir llur poder poden ser aprofitats per grups ben intencionats per crear una societat millor. Aquest és el repte que tenen entre mans els libis i els seus governants actuals –els que venen d’abans i els nous. Que tinguin tota la sort i inspiració del món. Inshallah!

Josep F. Mària

Jesuïta i professor d’ESADE

http://goo.gl/70X5c
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.