Dolors Oller. El 21 de setembre es celebra “El dia Internacional de la Pau”, que enguany, en la seva trentena edició, s’ha dedicat a la importància de la democràcia per aconseguir la Pau,  doncs juga un paper fonamental en la consecució del  respecte als drets humans, a la vegada que proporciona canals adequats per a resoldre pacíficament les diferencies. “El dia internacional de la Pau” va ser proclamat el 1981 per l’Assemblea General de les NN.UU, amb l’ intenció que coincidís amb l’obertura del període ordinari de sessions de l’Assemblea, el tercer dimarts de setembre da cada any. I el 2001 l’Assemblea General va aprovar per unanimitat declarar el 21 de setembre com a dia anual de cessació del foc i de la no violència, dia que s’empra també en realitzar activitats d’educació i conscienciació de l’opinió publica respecte a assumptes relacionats amb la pau, be tan preuat i tan poc assolit en el nostre món.

Aquest dia dedicat a enfortir els ideals de Pau en cada nació i entre cadascuna d’elles i que simbòlicament vol aconseguir la cessació de tota lluita m’ha fet pensar en l’acció pacificadora de les Assemblees de Pau i Treva de Déu,  moviment social impulsat al segle XI per l’Església i pels pagesos com a resposta a les violències perpetrades pels nobles feudals. La seva importància és gran: es poden considerar l’origen de les Corts Catalanes medievals i van ajudar notablement a la pacificació dels diferents països, limitant les lluites entre la noblesa feudal. L’Abat Oliba en va ser un ferm impulsor. Concretament, l’any 1022 Oliba, acompanyat pel bisbe Berenguer de Gurb, proposà la Treva de Déu en un sínode celebrat a Elne. La proposta fou proclamada per Oliba l’any 1027 i ratificada en una assemblea que tingué lloc a Toluges. La Pau de Déu establia el dret de refugi que l’església oferia dins del temple i a les sagreres, mentre que la Treva de Déu prohibia les accions bèl·liques durant un temps determinat. Inicialment la Treva de Déu s’iniciava dissabte el vespre fins al final de diumenge. La Pau i la Treva de Déu varen anar ampliant-se en diferents sínodes com els de Vic de 1030 i 1033, en aquest últim, presidit per Oliba, s’estengué la prohibició de les accions bèl·liques de dijous fins a diumenge, i la protecció emparava els pagesos i els seus domicilis, sota pena d’excomunió.

Aquesta ha estat la història de les nostres terres europees. ¿Per què no podem pensar que quelcom similar pot agafar volada a nivell internacional en ple segle XXI?

Avui, l’augment de la violència i dels conflictes en diverses parts del món fa que cada cop tingui més importància la reflexió i l’acció per a construir i enfortir una cultura de la pau en les nostres societats, sovint tan amarades de violència. El més greu problema de la humanitat es que la violència s’ ha erigit en un mètode usual de resolució dels conflictes i per aconseguir qualsevol reivindicació. En altres paraules, s’ ha transformat en mitjà de poder. Així mateix, assistim a una exaltació de la violència com a forma de vida, consum cultural i d’oci.

L’essència de la violència es l’ intent de resoldre el conflicte destruint l’ adversari, és a dir, eliminant allò que crea el problema. La violència i la guerra retroalimenten la espiral de violència al generar més odi i destrucció.  Però hi ha altres possibilitats alternatives per a resoldre els problemes de forma pacífica i  desactivar els conflictes transformant-los en motors de progrés i desenvolupament.

Moltes vegades sentim parlar de la necessitat de construir in nou ordre mundial mes just, alternatiu a l’actual, que fomenti la Pau. Però per a que això sigui possible son necessàries unes societats que donin suport al foment de la Pau i a la resolució pacífica dels conflictes. Per això ens urgeix fer passes des de la cultura de la violència vers la cultura de la Pau com a base d’una convivència justa i humana. Les estratègies de prevenció de conflictes haurien d’ocupar un lloc central en el fer d’organitzacions com les NN.UU, i també estar presents cada cop més en la política i les relacions entre els diferents estats. De la mateixa manera, caldria esmerçar esforços en la construcció d’una Pau positiva, més enllà de l’absència de conflictes armats, garant d’uns mínims existencials per a tots i del respecte als drets humans, amb la qual cosa el món guanyaria en seguretat. Però si no comencem per nosaltres mateixos i per mirar el món d’una altra manera, no arribarem gaire lluny.

La no-violència és el veritable fonament de la vida comunitària i el mitjà més adequat per a la resolució dels conflictes. Eduquem per la Pau: és la millor inversió!

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abad_oliba.jpg
T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Doctora en Derecho por la UB. Profesora de Moral Social en el Instituto Superior de Ciencias Religiosas de Barcelona (ISCREB). Ha sido Profesora de la Business & Law School ESADE (URL). Ha publicado numerosos artículos y algunos cuadernos de Cristianisme i Justícia (CJ), entre los que se encuentran: "Ante una democracia de 'baja intensidad'" (1994), "Un futuro para la democracia" (2002) y "Construir la convivencia. El nuevo orden mundial y las religiones" (2008). Asimismo, es autora del libro Tejiendo vínculos para construir la casa común. Una mirada, desde la fe cristiana, a la crisis migratoria y de los refugiados (Sal Terrae 2017). Es miembro del equipo de CJ y participa en los grupos de trabajo sobre Religiones y Paz y Noviolencia cristiana y en el Seminario interno del Área Teológica. En Justícia i Pau Barcelona está integrada en el eje de acción "Paz, Diversidad y Democracia", es miembro de la Red Interreligiosa por la Paz (CHIP) y participa en un Grupo de Diálogo del Barrio de Gracia, impulsado por el Asociación Unesco para el Diálogo Interreligioso e interconviccional (AUDIR).
Article anteriorForts amb els dèbils i dèbils amb els forts
Article següentEsglésia, pobresa i eleccions generals

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here