Deutocràcia

Jesús Sanz Abad. Ara que novament la situació grega ha portat el tema del deute a primera plana dels diaris i els mitjans de comunicació, us recomano aquest interessant documental que pot veure’s a internet: Debtocracy (Deutocràcia)

Aquest documental – més incisiu, proper i clarificador que l’altre més conegut Inside Job– es converteix en un vibrant relat coral de diferents personalitats de la societat civil i intel·lectuals que ajuda a entendre gran part dels problemes que viu Grècia i que tenen sumit aquest país en un carreró sense sortida. En els 74 minuts que dura s’analitza l’evolució econòmica del capitalisme els darrers 50 anys, el predomini de les polítiques neoliberals i els seus efectes, així com les conseqüències socials d’aquestes polítiques per diferents països del món.

En clau més local, el documental fa un repàs a la classe política grega, les polítiques econòmiques que ha seguit el país, així com els interessos que algunes multinacionals i alguns estats europeus, tenen sobre el deute grec .

Finalment, es presenta la noció de “deute legítim” i les diferents aplicacions que aquest concepte ha tingut en diferents moments històrics (alguns realment sorprenents), que ajuda a mostrar que hi ha sortides socials i polítiques raonables davant un deute creixent.

Aquesta vegada, doncs, el meu post és només per recomanar-vos aquest documental que apunta a les interrelacions e interseccions existents entre poder polític i econòmic, i els seus costos socials. Crec que no se’n penediran.

Podeu veure’l aquí:

Debtocracy International Version por BitsnBytes

http://videotecaalternativa.net/2011/05/24/debtocracy-deudocracia-origen-gestion-crisis-griega/


 

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.