Els jesuïtes demanen als polítics que no instrumentalitzin la immigració en campanya electoral

VeusServei Jesuïta a Migrants (SJM) .A punt d’arrencar la campanya electoral, els jesuïtes demanen que no s’instrumentalitzi la immigració en el debat entre partits i que no es converteixi als immigrants en boc expiatori de la crisi econòmica i dels problemes de convivència. Aquest debat multiplica fronteres invisibles, selectives i injustes dins de la societat. Excloure a les persones immigrants és fracturar la mateixa societat.

En la campanya electoral és temptador instrumentalitzar la immigració per a escalfar el debat i esgarrapar vots. És cert que amb la publicació del RLOEX (Reglament de la Llei Orgànica sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social) es tanca un període de reforma legislativa, però sempre poden sorgir debats sobre l’empadronament d’estrangers sense autorització de residència, l’extensió de la cobertura sanitària bàsica, la capacitat d’ajuntaments i CCAA per impedir la renovació de permisos a través d’informes de convivència…

El SJM-Espanya explica la seva posició en el document “Superar Fronteres”, que s’ha presentat avui. Aquest text no considera vàlida una perspectiva instrumental de la immigració: la que aborda les migracions a partir de la conjuntura econòmica, de les necessitats o no de mà d’obra i de les necessitats de reemplaçament demogràfic. Tampoc troba acceptables els discursos manipuladors que exploten la por i intenta desenmascarar discursos socials, mediàtics i polítics que legitimen fronteres.

El document també convida a pensar amb profunditat i amb una mirada oberta alguns dels problemes que afecten a ajuntaments en matèria d’immigració com els empadronaments i els certificats de convivència. Tot i que és clara l’obligació legal que tenen els ajuntaments d’empadronar als estrangers que visquin en el municipi, amb independència de la seva situació administrativa, a la pràctica es dificulta l’empadronament, i d’aquí es deriven altres problemes. Hi ha ajuntaments que reclamen poder decisori sobre la renovació o revocació d’autoritzacions de residència, servint-se dels certificats d’arrelament i convivència. Està bé que els ajuntaments vulguin lluitar contra el vandalisme i millorar l’habitabilitat dels barris, però el missatge que culpa a la població immigrants del deteriorament de la convivència distorsiona la realitat. La política d’expulsió ha de ser l’últim recurs, no pot suplir una política de dotacions als barris, de formació cívica i de foment de la convivència.

El SJM recorda que quan es tracta d’immigració sempre hi ha una frontera sagnant: l’expulsió. No és acceptable una política de control policial basada en els trets facials, que abusa de llocs de pas, que menysprea de vegades la funció de les organitzacions on els estrangers reben assistència. El text denuncia que els centres d’internament d’estrangers són l’expressió més nítida de les fronteres cristal•litzades a l’interior del país, l’avantsala de la frontera exterior: llocs on l’angoixa per l’expulsió s’uneix a la desesperació de la inactivitat, un control pitjor que el carcerari i la convivència entre persones que hi són només per no haver aconseguit una documentació en regla i persones que han comès faltes i delictes.

En definitiva, la societat es juga molt en que ampliem el “nosaltres”. No existeix una societat formada només per autòctons i que tolera la presència d’estrangers. La societat està formada per tots els qui residim al mateix territori. A tots ens toca comprometre’ns pel bé comú. Si no superem fronteres, trenquem la societat.

El Servei Jesuïta a Migrants – Espanya és una xarxa d’entitats dels jesuïtes dedicades a l’estudi de les migracions, a l’acollida i a la formació d’immigrants, a la promoció d’una societat inclusiva, integrada i intercultural. A Catalunya, la Fundació Migra Studium forma part d’aquesta xarxa.

83014

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.