Els mercats estan nerviosos

Jesus Renau. Aquesta expressió ha sonat molt durant aquestes darreres setmanes. Ens sembla bastant cínica i per no dir grotesca i desafortunada. Qui són aquests mercats? Qui control democràtic tenen? Quins valors defensen? Estan disposats a fer un bon diagnòstic sobre el seu estat de nervis?  Acceptarien una bona teràpia de xoc per part dels representats legítims del poble, que és el que realment ha de tenir el poder?

A sota del nom fred i neutre de MERCAT el que hi ha són poderosos interessos financers que instrumentalitzen, al servei del propi benefici, el que faci falta per mantenir, si no és guanyar encara més, els actius econòmics que representen i mouen. Com va senyalar ja Joan Pau II a la carta encíclica social “ Sobre el treball humà” avui hi ha aquell empresari indirecte, difuminat, que no dona la cara, que pot variar en segons de localització…. i que és responsable ètic de moltes explotacions humanes que clamen justícia.

Els MERCATS poden ser una bona tapadora dels que des de fa anys han mirat d’escapolir-se del control democràtic.  Els mercats són necessaris i legítims des de el punt de vista econòmic, però també una gran trampa a mans de grups sense escrúpols, que, com deia Sant Pau, han convertit l’afany del diner en la pitjor idolatria.

Els que realment estan nerviosos són els parats que no arriben a fi de mes, la gent que ja no sap on anar a cercar el menjar, els habitants de Haití  que no reben quasi res del que els hi van prometre en una recapta  dels grans països feta a toc de trompeta, les dones discriminades laboralment que per igual treball guanyen menys que els homes….etc. Hi ha molta gent que està nerviosa… però els mercats!!!.

Els neguits dels que s’amaguen sota el paraigua del mercats van aconseguint els seu objectiu: anar desmuntant la societat del benestar. Peça a peça… aviat arribarà a les pensions i un llarg etc. Hi ha un pols entre la política democràtica i les finances  globals, que escapen a les lleis estatals i a la majoria de convenis. I de moment sembla que,  gràcies, al dit nerviosisme dels mercats  perd la democràcia i guanya la dictadura del diner. Canvi de model… hem passat de la dictadura del proletariat a la del diner, una nova forma de feixisme… això si amb atac de nervis ben servit.

mercats_ansiososhttp://attacmurciajufiglo.blogspot.com/2010/05/que-mercados-financieros.html
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.