El Cardenal de Barcelona convidat a celebrar el Ramadà

Jaume Flaquer. Comença a ser ja tradicional que el Consell Islàmic de Catalunya convidi a autoritats polítiques i religioses a celebrar la ruptura del dejuni del Ramadà. A ella també som convidats els principals agents interreligiosos de la ciutat: Centre Unesco, Migra-Studium, Bayt al-Thaqafa … Entre les autoritats polítiques destacava la directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat, que tradicionalment assisteix cada any. PSC, CiU i ERC estaven també representats per membres d’aquests partits que treballen els temes religiosos. Fins i tot el Consolat Americà estava convidat a la cita.

Però aquest any, destacava la presència del Sr. Cardenal de Barcelona, Martínez Sistach. Sens dubte, la seva presència la devem al treball d’Antoni Matabosch en el si del Grup de Treball Estable de Religions (GTER), una entitat interreligiosa que reuneix representants oficials del catolicisme, protestantisme, ortodòxia, islam i judaisme de Catalunya. Una entitat que convoqui a religions i no només a creients que pertanyen a confessions religioses és una cosa única a Espanya. Les limitacions de tot l’ “oficial” per donar passos cap endavant són conegudes però això no treu que quan els dirigents religiosos guarden les formes entre ells les bases extremistes quedin calmades.

L’acte va començar amb la crida a l’oració (adhân) que anunciava la posta de sol (al-Maghreb) i que assenyalava que ja es podia trencar el dejuni. Va prosseguir el sopar amb productes típics del Marroc: harira, dàtils, dolços àrabs, batuts de fruites, etc.

Es va concloure l’acte amb diverses intervencions. El discurs de Muhammad Halhoul, portaveu del Consell Islàmic, i el del mateix president, va ser de to més espiritual que reivindicatiu. Després d’un any amb temes com el del burca i el de la mesquita de Lleida es podria haver esperat una altra cosa. No obstant això és d’agrair que M. Halhoul recordés que el dejuni del Ramadà apropa als més necessitats de la sociedad. A això es va sumar fàcilment el Sr. Cardenal, que va poder concloure l’acte. Va arrencar d’aquesta bella idea, va valorar el treball del GTER a Barcelona ia Marsella, i va convidar a participar en la Trobada Internacional per la Pau que la Comunitat de Sant Egidi organitzarà a Barcelona el 3, 4 i 5 d’octubre. El Cardenal va voler explícitament situar-se en la línia de les trobades d’Assís de Joan Pau II.

L’ambient va ser molt bo. La importància d’aquests actes, a part del seu valor simbòlic, no es percep fins que hi ha algun problema seriós de convivència o algun tipus de conflicte. En aquests moments es reconeix que l’espurna de la intolerància no pren perquè s’ha netejat el terreny. I jo puc assegurar que aquest any s’ha evitat més d’una manifestació enardida gràcies a aquestes trobades.

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.