(In)humans

Periodismo humanoOscar Mateos. Els últims dies d’agost ens han deixat diverses notícies esgarrifoses. Al nord de Mèxic, els cossos de 72 persones (54 homes i 18 dones) van ser trobades per l’exèrcit mexicà prop de la frontera amb els EUA. Tots eren migrants procedents del Brasil, Hondures, Equador i El Salvador que buscaven assolir el pas fronterer per provar fortuna als EUA. Van ser assassinats per una banda de Los Zetas, segons sembla, per negar-se a convertir-se en sicaris. Aquest episodi posa en relleu una cosa que Amnistia Internacional porta molt de temps denunciant: la desprotecció total i l’abús, violacions, pallisses, segrestos, detencions i extorsions als quals els migrants llatins es veuen sotmesos al seu pas per Mèxic, on les bandes del narcotràfic han trobat en els migrants un objectiu fàcil i constant. Segons un informe de la Comissió Nacional de Drets Humans, només entre setembre de 2008 a febrer de 2009, van ser segrestats 9.758 migrants, prop de 1.600 per mes.

Ja a Europa, a França, el Govern Sarkozy ens ha deixat també una inesborrable fotografia del miler de persones d’ètnia gitana que han estat expulsades a Romania. Temorosa Europa de l’increment en els últims anys de l’extrema dreta encapçalada per Le Pen, ara resulta que s’ha infiltrat en el mateix si de l’Executiu francès. El discurs de l’odi i la por que Sarkozy i el seu cercle més estret gestionen des de fa temps, ha tingut algunes reaccions.Alguns sectors del mateix Govern i els sectors d’esquerra francesos han denunciat la deriva xenòfoba empresa amb la decisió, la Comissió Europea està avaluant la possibilitat d’emprendre accions i, a Romania, líders gitanos han exhortat a emprendre un boicot contra els productes francesos. A principis d’agost, 190 adults i 49 nens immigrats van ser també desallotjats a la força per la policia francesa dels seus apartaments en un barri de París, en unes imatges també inesborrables.

Finalment, a Espanya, recentment ha estat desarticulada una xarxa de prostitució masculina que explotava a 80 brasilers, els quals havien estat enganyats amb el reclam d’obtenir a l’arribar un treball de model o de ballarí. Vivien amuntegats en petits pisos i eren obligats a exercir jornades de treball interminables i a consumir estupefaents i pastilles per mantenir el ritme de trobades sexuals. Aquesta és la primera xarxa de prostitució masculina que s’ha desarticulat a Espanya. En els darrers anys, però, han estat nombroses les notícies relatant l’existència de xarxes de prostitució, en aquest cas, femenines, que exploten de manera sistemàtica a dones que són enganyades amb algun fals reclam i que són obligades a prostituir-se.

Les tres notícies parlen de l’explotació, violació i maltractament d’uns éssers humans contra els altres, de persones que obtenen beneficis econòmics a costa de la humiliació d’altres, de l’anul lació absoluta de la seva dignitat. Les tres històries deixen vides que no existeixen, que han estat negades perquè altres visquin per sobre de les seves possibilitats: uns, enriquint-se; altres, dibuixant una ideologia i un model de societat en la qual molts no hi caben; alguns, aprofitant-se d’una realitat que lluny de ser aliena, els converteix en còmplices, legitimant com a usuaris la prostitució, per exemple. És el món ‘Patas arriba’ de què parla Eduardo Galeano, en el qual l’humà i el inhumà es barregen amb massa facilitat.

Periodismo humano

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.