Haití: un futur incert

Papers CiJ. El terratrèmol d’Haití no ha fet sinó manifestar de manera contundent les ferides mortals latents al país des de la seva independència l’any 1804, i que s’han succeït en forma de guerres civils, boicots, ocupacions…L’atreviment d’aquells esclaus negres va ser considerat com un “mal exemple” per les potències de la regió, de manera que gairebé ningú reconegué ni ajudà la nova «república negra». Fins i tot avui, un famós telepredicador nord-americà, Pat Robertson, ha recordat que «milers d’haitians han mort en el sisme perquè els esclaus d’Haití van fer un pacte amb el diable per obtenir la seva llibertat»1.

Davant aquesta història no consolidada, davant la catàstrofe que marca el tràgic present, el punt on els interrogants es fan més dolorosos és a l’hora de parlar del futur immediat. Què serà del país quan es retirin
les brigades internacionals, els grups de suport i les ajudes milionàries d’aquests dies? D’això en són conscients els propis analistes haitians, més lúcids i cruels amb si mateixos que el que jo ara pugui arribar a escriure. Ningú confia, doncs, que unes ferides tan profundes es curin només amb ajuda econòmica, deixant intactes aquelles qüestions de fons que mai no han estat realment abordades.
Per a llegir l’article complet, fes click aquí.
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.