Tere Iribarren Sobre el quadern de J. I. González Faus Quan el nihilisme despulla la fraternitat. La lluita per la justícia en una cultura nihilista. S’afirma amb freqüència als mitjans cultes que som fills del nihilisme; el quadern vol presentar, doncs, aquest pare per saludar-lo i donar a conèixer l’herència que ens ha deixat.

La primera part del Quadern és més filosòfica, són textos de Marx, Dostoievski, Sartre que estremeixen per la seva radicalitat i l’absència d’un Déu on emparar-se: l’home es reconeix en el desemparament i la total orfandat. Dóna molt de joc per pensar i situar bé el tema.

La segona part analitza magistralment alguns dels títols de llibres que es publiquen, es venen, es llegeixen, com a símptomes d’allò que respirem: L’era del buit, La cultura de l’oblit, La insuportable lleugeresa del ser, L’imperi de l’efímer i un llarg etcètera. En poc espai s’ofereix un panorama molt lúcid d’aquest nihilisme light que ens envolta i que amb aire mig escèptic, mig ple d’indiferència ens va calant com a excusa per a no fer front als compromisos de millorar una terra i una humanitat greument amenaçada.

La tercera part dóna un toc d’esperança, com si un despertador ens desvetllés cada matí i ens obrís les finestres assenyalant camins per lluitar per la justícia i la solidaritat.

No hi ha res que tingui més sentit en aquesta terra que lluitar per la fraternitat, la llibertat i el benestar universals. En aquesta lluita, o en la prossecució d’aquests ideals, la persona acaba percebent que, malgrat els esforços, les persecucions i els fracassos que la puguin acompanyar, és on ha de ser i contribueix a l’harmonia del món;

Córrer rere la fraternitat i la justícia pot realitzar un ésser humà i omplir una vida, fins i tot quan no es palpi el triomf.

A això vol animar aquest Quadern. Veure el quadern.

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Religiosa del Sagrado Corazón. Licenciada en teología. Coordinadora de los cursos y actos de Cristianismo y Justicia. Miembro del patronato de la Fundación Lluís Espinal – Cristianismo y Justicia.
Article anteriorHomenatge a Óscar A. Romero a El Salvador
Article següentNomenament de bisbes

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here