Jesuites.net. El jesuïta català Jaume Flaquer treballa de prop el tema de les relacions entre la comunitat musulmana i la cristiana

Professor de diàleg interreligiós a la Facultat de Teologia de Catalunya, Jaume Flaquer és sovint convidat per les comunitats musulmanes en la seva formació permanent. És membre de Cristianisme i Justícia i de la Fundació Migra Studium i s’ha especialitzat en les relacions entre l’Islam i el Cristianisme. Precisament està realitzant un doctorat de frontera entre aquests dos móns, en el qual aborda la figura de Jesús en un dels més grans mestres sufís de la història, Ibn ´Arabî.

És per això que ha estat convidat a parlar de Jesús a la seu d’una de les ordes musulmanes sufís més dinàmiques al Marroc i al sud d’Europa, la Tariqa Qadiriya Boutchichiya. La seu d’aquesta orde és un veritable centre espiritual per a musulmans, en un indret apartat del nord del Marroc. Es tracta d’una de les institucions musulmanes que més sincerament ha assumit el repte del diàleg amb Occident i, en particular, amb el cristianisme.

“Certament” -explica Jaume Flaquer- “no oculten el seu desig d’atraure a joves europeus a l’Islam, sovint intel.lectuals, però el respecte de la seva predicació, els continguts místics del seu missatge i el seu pacifisme convençut fa d’ells un grup amb el qual el diàleg flueix amb facilitat, a diferència d’altres corrents musulmans”.

La conferència va tenir lloc en el marc de la IV Trobada Mundial de Sufisme, amb participació de professors dels cinc continents. Flaquer, l’únic cristià que hi va participar, havia estat convidat per a presentar no només la figura de Jesús en el pensament del místic sufí andalús, sinó, des d’aquest punt de partida, oferir elements espirituals comuns entre cristians i musulmans. El títol de la seva conferència així ho mostra: “Qualitats espirituals de Jesús segons Ibn ´Arabî: un home inundat per l’Alè del Misericordiós”. Aquest concepte islàmic no és llunyà al de l’Esperit Sant cristià, un alè que inunda i dóna vida a tot ésser i del que Jesús és, segons Ibn ´Arabî, la seva manifestació paradigmàtica.

Finalitzada la trobada, que estava dirigida a diversos centenars de persones, van arribar en romeria 15.000 persones procedents de tot el país per a a celebrar el naixement de Muhammad.

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Jesuïta. Professor de teologia i religions a la Facultat de Teologia de Granada (Universidad Loyola). Llicenciat en filosofia per la UB. Llicenciat en Teologia pel Centre Sèvres de París. Doctorat en Estudis Islàmics pel EPHE (Sorbona de París) amb una tesi sobre el místic sufí Ibn'Arabî. Ha publicat amb Cristianisme i Justícia Fonamentalisme (quadern 77, el maig 1997), Vides Itinerants (quadern 151, desembre 2007), i Islam, la mitja lluna... creixent (quadern 197, gener 2016).
Article anteriorContra qui caldria posar la demanda?
Article següentUna vella anomenada Església

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here