Homenatge als màrtirs de la UCA a Barcelona

Cristianisme i Justícia. Més de 500 persones van participar en els actes organitzats per commemorar el 20è aniversari de l’assassinat d’Ignacio Ellacuría i els seus companys a El Salvador. Dilluns 16 de novembre, dia en què es complien els 20 anys de la mort dels sis jesuïtes i les dues dones a la Universitat Centreamericana, l’església dels jesuïtes de Casp va acollir un acte organitzat pel centre d’estudis Cristianisme i Justícia. Hi van participar el jesuïta Xavier Alegre, professor a la UCA i que fou company d’Ellacuría; José Sols, expert en la figura d’Ellacuría; i José Martí Gómez, periodista.

Els ponents van oferir tres perspectives sobre la figura d’Ellacuría i la repercussió dels tràgics esdeveniments del 16 de novembre de 1989. Mentre Martí Gómez emmarcà la notícia en el context internacional i explicà com es va rebre i viure des d’altres punts del món, José Sols va presentar les idees polítiques, teològiques i filosòfiques d’Ellacuría, destacant la seva insistent denúncia de les causes estructurals de la pobresa i les desigualtat a El Salvador com a veritable causa de fons del conflicte salvadorenc.

Per la seva banda, Alegre va dedicar la seva intervenció a la vessant humana de tots els màrtirs i va voler recordar especialment les dues dones que van ser assassinades al costat dels sis jesuïtes: la cuinera i la seva filla, que precisament es trobaven aquella nit a la universitat per protegir-se dels combats que es vivien a la capital. També presentà l’Ellacuría més humà, fanàtic del Athletic de Bilbao, i dotat d’una gran sensibilitat i capacitat de lideratge.

Projecció del documental “Ignacio Ellacuría: vida y compromiso”

L’endemà, el grup de solidaritat Jon Cortina, entitat que realitza diferents iniciatives de solidaritat amb el poble salvadorenc, va convocar una projecció del documental “Ignacio Ellacuría: vida y compromiso”.

Dirigit per Arancha Gorostola i Ricardo Basterra per a la productora basca C-5 i ETB, el vídeo mostra el compromís intel.lectual i humà del jesuïta amb El Salvador i les circumstàncies de la seva mort. El treball ha comptat amb la col.laboració de la família d’Ignacio Ellacuría, els jesuïtes del País Basc i de la UCA de El Salvador, i recull el testimoni de diverses persones.

Veure també: “El Salvador reconeix els màrtirs jesuïtes amb l’Orde José Matías Delgado”

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.