Els musulmans no demanen canviar el nom del Nadal

Jaume Flaquer. El Consell Escolar de Catalunya va fer un informe demanant substituir els noms de Nadal i Setmana Santa pels de “vacances d’hivern” i “vacances de primavera”. Jo entenc la incomoditat que suposa que el calendari escolar de primavera variï tant d’un any a un altre. Però, per què es vol canviar el nom del Nadal? La motivació té clarament una motivació laïcista. És sens dubte legítim, però cal anar amb molt de compte si s’argumenta amb un pretès respecte cap a les altres confessions religioses, i en especial dels immigrants musulmans.

Jo treballo des de fa anys amb la comunitat musulmana i mai he sentit la més mínima queixa amb aquestes festes, ni amb els pessebres ni amb els pastorets. Més aviat al contrari. Les reivindicacions dels musulmans no van en la direcció de suprimir el Nadal sinó en la d’incloure en el calendari festiu la festa del final del Ramadà o la Festa de l’Anyell. I encara, molt abans que això, reclamen la llibertat de construir mesquites. Potser anem donant pals a l’Església per retardar, així, l’aplicació dels drets legítims dels musulmans aprovats des del 1992.

Si es transmet la idea que cal suprimir el Nadal perquè hi ha immigrants a l’escola contribuïm a generar immediatament el racisme i la islamofòbia, ja que ells apareixeran com els causants de la des-catolització d’Espanya. I tanmateix, la realitat està ben lluny de ser així. El país es descristianizaria igual sense els musulmans perquè les raons són internes a la nostra cultura.

A més, algú els ha preguntat quin model de civilització volen? Perquè potser anem suprimint tots els símbols religiosos prenent-los a ells com a excusa i en realitat aquest no és el seu problema. Potser ells prefereixen que pervisquin els símbols cristians en la societat si aquesta reconeix, accepta i valora els musulmans.

En aquest sentit s’expressava Najat el-Hashmi en un article en el Periódico de Catalunya: “Aquest és un dels molts exemples en què, defensant els immigrants, se’ls perjudica: ara, si es canvia el nom de les vacances o s’eliminen els pastorets, tothom entendrà que és culpa dels musulmans que volen islamitzar-nos a tots. ”

Així doncs, l’opció política laïcista és plenament admissible en democràcia, però, molta atenció a l’hora d’utilitzar com a excusa als immigrants ja que estem fomentant el racisme.

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.