La visita dels magistrats a la Sagrada Família

Jesús Renau. Els quatre magistrats arriben de Madrid i es dirigeixen a inspeccionar les obres del túnel de TGV. Envoltats de tècnics, advocats, periodistes i mossos dediquen una hora del seu preciós temps per prendre consciència del problema. Això sí, tota la comitiva, com és preceptiu, va ben enfundada d’armilles professionals i el seu valuós cap ben guardat per cascos reglamentaris.

A la porta del temple els esperen per saludar-los el president del Patronat de la Sagrada Família i el cardenal de Barcelona. Un detall per part d’ells de bona educació i d’acollida.

Com que es tracta de l’alta velocitat la visita respon al nom: una inspecció d’alta velocitat. Tanta que ni els permet dir “bon dia” als màxims representants del temple i de l’Arxidiòcesi de Barcelona. Ni “hola, ¿cómo están Uds?”. Res, girar la cara i anar per feina, el més ràpid possible.

El ciutadà resta tan perplex que no sap si esclatar a riure o empipar-se una mica més. Molts interrogants i moltes preguntes obertes. Un exemple. Si en comptes del temple de la Sagrada Família es tractés d’una visita a un dels grans bancs de la nostra economia…vols dir que no hagueren dit unes paraules de salutació al president de l’entitat? Què costa ser ben educats en una ciutat que segons deia Cervantes era tot un símbol de gentilesa i cortesia? Quin veredicte donaran aquests jutges? Podran canviar tots els estudis tècnics d’una banda i l’altra?

Realment passen coses bastant grotesques. En el fons sempre són indicatives d’unes valoracions, d’unes maneres de ser, d’uns estils….. que, diguem-ho clar, no responen a la nostra tradició.

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.