Els bisbes de Suïssa a favor de la construcció de minarets, Bravo!

Jaume Flaquer. Dins de l’onada de pànic europeu contra la penetració de l’Islam al continent, l’extrema dreta multiplica iniciatives per oposar-se a aquesta transformació sociològica. Una de les més absurdes és la convocatòria, a Suïssa, d’un referèndum contra la construcció de minarets. Sí, de minarets, no de mesquites! Per molt absurd que sembli, el referèndum vol celebrar-se i l’Església s’ha pronunciat amb gran seny:

“Convidem a rebutjar la iniciativa [que s’oposa als minarets], no per desconeixement de les dificultats reals, sinó perquè som coherents amb els nostres valors cristians i amb els principis democràtics del nostre país”.

Bravo! En una suposada lluita contra l’Islam, què es guanyaria prohibint els minarets? El que és segur és que és una mesura que només aconseguiria crear anti-europeisme entre els musulmans.

L’església no desconeix les dificultats, ni que “els drets inherents a la llibertat religiosa i cultural no són respectats en certs països de religió islàmica”, ni que “els cristians en particular pateixin dificultats en la seva pràctica religiosa i restriccions en la construcció d’edificis sagrats”, però la democràcia i els valors cristians ens obliguen a no tractar els musulmans que viuen a Europa com a responsables del que passa en els països islàmics.

Per descomptat, jo estic en contra de que em despertin des del minaret a les 5 am per pregar (com també de que em despertin les campanes), i encara més que hagi d’escoltar la predica de Divendres pels seus altaveus distorsionats i les advertències contra el foc de l’infern per als que es desvien pel camí recte. Però l’existència d’un minaret no implica “que soni”.

L’existència d’edificis dignes de culte és una exigència de l’acollida d’aquests immigrants. El minaret és una qüestió de dignitat i d’estima de la seva religió. Alguns musulmans, és veritat, voldrien fer-ho ben alt, com qui estira el coll per orgull, o com aquell home infantiloide que posa la seva virilitat en qüestions de mida. En molts països àrabs on hi ha una església s’ha construït al costat una mesquita procurant que el minaret sigui una mica més alt. Però això no impedeix que aquí, pugui haver mesquites que integrin l’Islam amb normalitat dins de la diversitat religiosa europea.

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.