Construir catedrals

Josep F. Mària. Publicat a La Vanguardia. Diuen d’un pelegrí medieval que es va aturar un dia en una pedrera on picaven pedra tres homes. El pelegrí va preguntar què estaven fent. El primer va replicar: “Estic picant pedra”. El segon va dir: “Estic guanyant el pa per a mi i per a la meva família”. El tercer va respondre. “Estic col·laborant a la construcció d’una catedral”. Els tres feien el mateix, els tres van contestar de forma diferent, i els tres tenien raó. Perquè el treball és alhora una activitat física / mental, una manera de sobreviure materialment, i un conjunt d’accions que donen sentit a la persona.

Tanmateix, aquesta aspiració a construir catedrals ha d’incloure, com a condició necessària, la resolució de forma satisfactòria de les dues facetes anteriors. En efecte, el treball no adquireix sentit si fa malbé irreparablement la salut física o mental. “Treball” ve del llatí “tripalium”: un instrument medieval de tortura amb el qual s’esquinçava l’individu tensant tres cordes lligades a les seves extremitats i tres pals. Males condicions de salut laboral, l’assetjament, l’esclavitud o l’addicció al treball són indicadors de què la salut integral no està sent respectada. Tampoc no té sentit amb un treball que impedeix la supervivència material del treballador i de les persones al seu càrrec. En aquest tema, les reflexions de diverses escoles de pensament sobre el salari just i la pràctica sindical són totalment necessàries.

Però la salut integral i un salari digne no constitueixen condicions suficients per trobar sentit a la feina. En efecte, les persones ens impliquem senceres en el que fem: també en el treball. Qui treballa fa coses, i alhora es fa a si mateix. Treballant construïm la nostra identitat, i això es reflecteix en el llenguatge quan diem: “sóc fuster”, “sóc advocat”, “sóc mestra”. No obstant això, perquè aquest treball construeixi la nostra identitat de forma harmònica amb les nostres condicions físiques i psíquiques, es requereix un procés en el qual cada persona ha de descobrir, entre les diverses opcions que li atrauen i estan al seu abast, aquella que més profundament li satisfà. En aquest sentit, Luter deia que la professió (der Beruf) és una vocació (diè Berufung): és una crida interior (der Ruf) que ens realitza com a persones.

Descobrir la pròpia professió o vocació és una cosa que no es pot subcontractar. És una responsabilitat inalienable, una tasca pròpia de la llibertat. Altres poden suggerir consells, inspiracions o pistes, però finalment ningú ho pot fer per mi. El procés no és senzill: cal conèixer les possibilitats reals del mercat laboral, cal provar-se a un mateix en diversos tipus de treball, i cal superar els cants de sirena que posen els diners o el prestigi social per davant d’aquesta crida interior que es clarifica lentament.

Una de les tasques més difícils associades a la professió docent és acompanyar-sense manipular-als joves que es plantegen el sentit del treball. Encara que difícil, és una tasca realment útil: perquè contribueix a la felicitat de la persona, que desplegant la seva vocació col·labora a la construcció d’una societat millor.

Picar pedra i guanyar-se el suport és sempre dur, i cap professió se salva d’aquesta duresa. Però saber que, al mateix temps, estàs contribuint a construir una catedral ajuda a aixecar els dilluns sense tant desig que ja sigui divendres.

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.