Josep F. Mària. Publicat a La Vanguardia. Diuen d’un pelegrí medieval que es va aturar un dia en una pedrera on picaven pedra tres homes. El pelegrí va preguntar què estaven fent. El primer va replicar: “Estic picant pedra”. El segon va dir: “Estic guanyant el pa per a mi i per a la meva família”. El tercer va respondre. “Estic col·laborant a la construcció d’una catedral”. Els tres feien el mateix, els tres van contestar de forma diferent, i els tres tenien raó. Perquè el treball és alhora una activitat física / mental, una manera de sobreviure materialment, i un conjunt d’accions que donen sentit a la persona.

Tanmateix, aquesta aspiració a construir catedrals ha d’incloure, com a condició necessària, la resolució de forma satisfactòria de les dues facetes anteriors. En efecte, el treball no adquireix sentit si fa malbé irreparablement la salut física o mental. “Treball” ve del llatí “tripalium”: un instrument medieval de tortura amb el qual s’esquinçava l’individu tensant tres cordes lligades a les seves extremitats i tres pals. Males condicions de salut laboral, l’assetjament, l’esclavitud o l’addicció al treball són indicadors de què la salut integral no està sent respectada. Tampoc no té sentit amb un treball que impedeix la supervivència material del treballador i de les persones al seu càrrec. En aquest tema, les reflexions de diverses escoles de pensament sobre el salari just i la pràctica sindical són totalment necessàries.

Però la salut integral i un salari digne no constitueixen condicions suficients per trobar sentit a la feina. En efecte, les persones ens impliquem senceres en el que fem: també en el treball. Qui treballa fa coses, i alhora es fa a si mateix. Treballant construïm la nostra identitat, i això es reflecteix en el llenguatge quan diem: “sóc fuster”, “sóc advocat”, “sóc mestra”. No obstant això, perquè aquest treball construeixi la nostra identitat de forma harmònica amb les nostres condicions físiques i psíquiques, es requereix un procés en el qual cada persona ha de descobrir, entre les diverses opcions que li atrauen i estan al seu abast, aquella que més profundament li satisfà. En aquest sentit, Luter deia que la professió (der Beruf) és una vocació (diè Berufung): és una crida interior (der Ruf) que ens realitza com a persones.

Descobrir la pròpia professió o vocació és una cosa que no es pot subcontractar. És una responsabilitat inalienable, una tasca pròpia de la llibertat. Altres poden suggerir consells, inspiracions o pistes, però finalment ningú ho pot fer per mi. El procés no és senzill: cal conèixer les possibilitats reals del mercat laboral, cal provar-se a un mateix en diversos tipus de treball, i cal superar els cants de sirena que posen els diners o el prestigi social per davant d’aquesta crida interior que es clarifica lentament.

Una de les tasques més difícils associades a la professió docent és acompanyar-sense manipular-als joves que es plantegen el sentit del treball. Encara que difícil, és una tasca realment útil: perquè contribueix a la felicitat de la persona, que desplegant la seva vocació col·labora a la construcció d’una societat millor.

Picar pedra i guanyar-se el suport és sempre dur, i cap professió se salva d’aquesta duresa. Però saber que, al mateix temps, estàs contribuint a construir una catedral ajuda a aixecar els dilluns sense tant desig que ja sigui divendres.

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Jesuïta. Doctor en Economia (UB). Llicenciat en Teologia (FTC). Professor d'Anàlisi Social, Ètica i Religions del Món a ESADE. Membre de Cristianisme i Justícia. Patró de la Fundació IQS i membre de el Consell Superior de la Universidad de Comillas. Estudia sobre valors i educació superior, en particular des de la tradició jesuïta. Col·labora regularment a la web www.pregaria.cat (apartat Prega/Al cor del món).
Article anteriorPressuposats d’uns impostos posposats
Article següentLa Asunción de la Virgen, San Próspero y Santa Rita de Cascia

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here