Pressuposats d’uns impostos posposats

José Ignacio González Faus. Realment commovedor! És sabut que el PP no té cap interès per la “qüestió social”, ja que professa el dogma de què aquesta qüestió l’arregla per si sola el mercat, si se li deixa actuar a plaer. Doncs bé: tan aviat com el ministre Blanco va llançar un globus sonda sobre la possibilitat de pujar impostos només als molt rics, per invertir en obres públiques i crear llocs de treball, dos milionaris del PP van protestar amb tons apocalíptics adduint que això era una agressió als treballadors, els aturats i les classes mitjanes.A ells es va afegir més tard Rajoy amb la mateixa música (però d’ell no puc assegurar que sigui milionari, ja que en el programa aquest de “Tengo una pregunta para usted”, es va negar a contestar la pregunta de quant guanyava, i va contestar molt a la gallega: “quant guanyo no l’hi diré, però per descomptat més que vostè”). El portaveu econòmic del PP va argüir amb un principi general que no venia al cas: “apujar els impostos no crea llocs de treball”. I ningú havia parlat de pujar impostos a tots sinó només a les grans fortunes. Però ells pensen que la millor manera d’incentivar l’ocupació és l’acomiadament lliure: perquè a cada tio que acomiades crees un lloc de treball.

¿Commovedor o alarmant? Doncs si Blanco va parlar de pujar impostos a partir de 60.000 euros d’ingressos, i els nostres milionaris titllen això d’atac als aturats i classes mitjanes, ha de ser perquè pensen que aquests col·lectius guanyen més de seixanta mil. Així coneixen el nostre país els que pretenen governar un dia? Si la proposta de Blanco afecta unes 750.000 persones, creuen ells que aquesta és tota la població espanyola?

És just reconèixer que en aquesta demagògia del PP (com en totes les demagògies) hi havia alguna cosa digne d’atenció. Una pujada d’impostos serà estèril si no va acompanyada d’una major persecució del frau fiscal (on Espanya està a l’altura de la seva selecció futbolística), d’una política d’austeritat en despeses públiques i cotxes oficials, i d’arbitrar formes de control ciutadà sobre el destí de la recaptació per l’estat. Ara bé: Espanya és el primer país del món en cotxes oficials, més que els Estats Units, Alemanya o França … I pel que fa al control de la despesa, un diputat guanya uns 4.000 € que amb dietes i altres estipendis poden arribar gairebé als 6.000, i aquest sou no els ve assignat pel mercat de treball en el que tant creuen, sinó que es la que s’adjudiquen ells mateixos. I a sobre el senyor Blanco, autor del globus sonda pressupostari, es va queixar que els polítics guanyen poc.

Dit això, tornem a les declaracions d’aquests milionaris irritats. Em van recordar unes paraules d’un papa ja antic i més aviat conservador: “la raça dels rics, com es pot emmurallar amb els seus propis recursos, necessita menys de l’empara de l’autoritat pública, el poble pobre, com no té mitjans propis amb què defensar-se, ha de recolzar-se molt al patrocini de l’estat … Queda a l’abast dels governants beneficiar aquestes altres classes socials i alleujar granment la situació dels proletaris. I això en nom del millor dret i sense la més lleu sospita d’ingerència: ja que l’estat ha de vetllar pel bé comú com la seva missió pròpia “(RN 22 i 23). “A l’estat toca impedir que s’abusi de la propietat privada en contra del bé comú” (Vaticà II GS 71).

Però el que em va doldre no van ser les diatribes dels que militen en què, sense canviar de sigles, hauria d’anomenar partit plutocràtic, sinó que CiU es sumés al cor dels dicteris. No pel que toca a Convergència que no és més que un PP nacionalista, sinó pel que fa a UD que pretén ser un partit demòcrata-cristià. Ai, estimat senyor Duran! Què lluny estem d’aquell Ruiz-Giménez, que acaba de deixar-nos! Pius XI es queixava que catòlics “aparentment fidels en el compliment de les seves estrictes deures religiosos, després, en el camp del treball, indústria, professió, comerç o funcions públiques, per un deplorable desdoblament de la consciència, porten una vida contrària a les normes de la justícia “… DR 56. I tot el que va quedar d’aquest document és que “el papa havia condemnat el comunisme” …

En fi: ¿saben vostès en què quedarà tot? Com el govern necessita diners perquè les seves arques estan buides, i va haver de fer grans dispendis per arreglar els vaixells dels pirates bancaris que feien aigua per tot arreu, ja que acabarà pujant els impostos indirectes que afecten per igual a milionaris i indigents. El milionari patirà exactament la mateixa pujada que un marroquí amb papers. I així almenys s’haurà aconseguit alguna cosa en el ministeri de “igualtat”.

Acabo amb una pregunta perquè contesti cada lector pel seu compte. Un altre papa ja llunyà va escriure: “salta als ulls de tots que, en els nostres temps, no només s’acumulen les riqueses, sinó que també s’acumula una descomunal i tirànica potència econòmica en mans d’uns pocs” (QA 105): si això valia el 1941 què caldrà dir setanta anys després? Doncs bé: la pregunta que volguessin deixar aquestes reflexions és aquesta: les declaracions esmentades dels milionaris del PP ¿brollen d’una raó universalitzable i solidària, o brollen d’aquesta descomunal tirania econòmica? Perquè amb dictadura econòmica no pot haver democràcia política per molt que ens entossudim.

Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu recolzament.