Jesús Renau. Algunes claus per a la lectura de la nova encíclica del Sant Pare. El passat dimarts dia 7 de Juliol a les 11’30 del matí es va presentar al Vaticà la nova encíclica del Sant Pare, titulada “Caritas in Veritate”, un nou i important document de la doctrina social de l’Església. Suggerim algunes claus per a la seva lectura.

1.- Context. Aquesta encíclica s’ha presentat en plena crisi econòmica i financera que afecta pràcticament tot el món, si bé de formes ben diverses segons continents i àmbits socials. El món anava ja arrossegant greus problemes de fam, aigua, migracions, violències i crisis ecològiques.

El document es va presentar just un dia abans de la reunió a Itàlia dels 8 països més industrialitzats del món i Rússia, els G-8. Tot i que fa gairebé dos anys que sabíem que el Sant Pare preparava, una encíclica social, la seva publicació s’ha endarrerit per causa de la variable situació econòmica del món.

2.- Fonamentació teològica. Com passa en els documents de Benet XVI, l’escrit està profundament arrelat a la teologia. Els dos mots inicials són prou indicatius: “Caritat en la Veritat”. Responen a la revelació del Déu Amor i de Jesucrist com a Logos del Pare. L’amor que procedeix de Déu es conjuga amb la veritat; el cor amb la raó. Els dos elements, cor i raó, són conjugats i harmonitzats imprescindibles per a la vida cristiana.

3.- Referència a la doctrina social de l’Església i en especial a l’encíclica del Pau VI “El progrés dels pobles“. Contínuament el Sant Pare fa referència a la “Populorum Progressio”, que comenta de formes diverses i aplica a les noves situacions de la humanitat. És com un nervi transversal de tot l’escrit, que rebel·la la clarividència que tingué Pau VI, 40 anys després del seu escrit. De forma semblant passa amb altres documents pontificis.

4.- Llums i ombres de la globalització, el mercat i l’empresa. L’encíclica tracta una gran quantitat de temes, sempre des de l’amor i la veritat, i especialment s’expressa i s’aprofundeix en el bé comú i la justícia, com a valors destacats. Hi ha moltes denuncies concretes, i també encerts de progrés, en el tema de la globalització, que és una realitat no sols econòmica sinó cultural i fins i tot esperançadament positiva en el marc de la gran família humana. De forma semblant cal assenyalar llums i ombres en el mercat -amb crítiques dures sobre el seu desordre moral-, i sobre l’empresa en totes les seves modalitats.

5.- Temes importants recalcables. Potenciació de les administracions públiques i de la societat civil, importància dels sindicats, moral ecològica i de promoció de la vida, denuncia de la corrupció, transformació de l’ONU, migracions, atur, aplicacions de la justícia commutativa, distributiva i social al món econòmic, solidaritat internacional, soledat i des-harmonia humanes com a fruit de l’explotació i de l’abús, referència religioses a la societat, crítica del relativisme o laïcisme radical… i un llarg etc.

Aquesta notable Encíclica és més un tractat que una carta. Des de tots els punts de vista porta una molt potent reflexió sobre els fets del nostre món. És com una gran aplicació de la doctrina social de l’Església que mira a l’ésser humà, a la societat i a la polis amb simpatia, com diu el mateix subtítol “ desenvolupament humà integral en la caritat i en la veritat”.

Publicat a “Catalunya Cristiana” el 16 de juliol de 2009

T'AGRADA EL QUE HAS LLEGIT?
Per continuar fent possible la nostra tasca de reflexió, necessitem el teu suport.
Amb només 1,5 € al mes fas possible aquest espai.
Jesuita. Profesor de Teología Espiritual en el ISCREB. Director Espiritual del seminario interdiocesano. Miembro de Cristianisme i Justícia y del equipo de pastoral del Casal Loiola de Barcelona. Autor de artículos y publicaciones sobre la dimensión social de la espiritualidad y temas educativos.
Article anteriorDesprés de les eleccions europees
Article següentGeneració Ni-Ni

DEIXA UN COMENTARI

Introdueix el teu comentari.
Please enter your name here