Veus. Entrevista a Julia López a El Punt Avui. La catedràtica Julia López assegura que haurà de dedicar poc temps a refer temaris, ja que la reforma laboral del PP obligarà a canviar “poques línies” dels manuals dels estudiants. No perquè no suposi un gran canvi en les relacions laborals i una considerable retallada dels drets del treballador, sinó perquè “insisteix en unes polítiques que s’apliquen des de fa temps i que s’ha demostrat de totes les maneres possibles que són ineficaces”. És a dir, tampoc hi haurà novetats –almenys no positives– en les estadístiques de l’atur.

Vostè no creu que la reforma laboral sigui equilibrada com defensa el govern espanyol, sinó que assegura que és desestabilitzadora. Per què?

Perquè debilita i desestabilitza dos dels instruments més importants que tenim per fer front als conflictes als centres de treball i per segellar els pactes: el contracte i el conveni col·lectiu. I desestabilitzar les relacions industrials en un moment de crisi és el pitjor que es pot fer.

Alerta que el debat va molt més enllà de si es paguen 45, 33 o 20 dies per acomiadament…

L’ànima de la reforma és que les empreses poden decidir de manera unilateral que extingeixen un contracte o inapliquen un conveni. Estem parlant de com trenquem els pactes que hem fet prèviament i estem introduint una cultura en les relacions industrials en la qual la paraula convertida en un contracte de treball o en un conveni no serveix. Això no és seriós i a més pot vulnerar drets fonamentals.

En quin cas pot vulnerar aquests drets fonamentals?

Si ampliem tant les causes per poder fer fora gent, arribarà un moment en què l’acomiadament tindrà una causa nominal però no real. I això pot violar els convenis de l’Organització Internacional del Treball i la declaració de drets fonamentals de la UE, que diuen que l’acomiadament ha de ser just.

Se’ns diu que així ens assemblem més a Europa…

Hi ha un debat acadèmic que es pregunta si es poden trasplantar institucions d’un país a un altre sense tenir en compte el context. Aquest debat està totalment superat i la resposta és que no. A més, amb quina Europa ens comparem? Amb la del nord, on tenen acomiadament lliure però un pla individualitzat de formació i una cobertura d’atur en les transicions entre feina i feina, que a més són molt curtes? O mirem cap a Alemanya, on els sindicats estan en els òrgans de direcció de les empreses? No podem plantejar una flexibilitat interna com l’alemanya perquè resulta que allà els que apliquen cada dia aquesta flexibilitat són els mateixos treballadors.

Quins seran els efectes immediats d’aquesta reforma?

És poc seriós dir que els empresaris crearan llocs de treball perquè se’ls rebaixi el cost de l’acomiadament o perquè se’ls permeti moure els treballadors de manera unilateral; això incrementarà el seu poder a l’empresa però no generarà ocupació. I veurem més conflictivitat al carrer i als jutjats.

Quines alternatives proposa des del món acadèmic?

No sóc política, però és clar que hi ha moltes altres vies. El president Obama està fent polítiques totalment diferents de les d’Europa, està incentivant l’economia. I m’agrada citar el professor de la Universitat de Berkeley George Akerlof, que parla del salari d’eficiència, que està per sobre del preu de mercat, però que implica el treballador, de manera que també és més productiu.

Aquesta reforma farà que l’Estat espanyol torni a basar –o basi encara més– la competitivitat en els salaris?

Passarà igual que el que succeïa fins ara amb els contractes temporals, que vam ser els que més en vam signar i més vam precaritzar el mercat laboral. Hi haurà dúmping social i a la Unió Europea no l’interessa; arribarà un moment en què serem uns mals competidors a causa dels salaris i de les condicions laborals.

Per a més informació, descarrega’t i llegeix el quadern virtual de CiJ: «Las reformas laborales en España»

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/4-economia/18-economia/508967-la-reforma-provocara-dumping-social.html
¿TE GUSTA LO QUE HAS LEÍDO?
Para continuar haciendo posible nuestra labor de reflexión, necesitamos tu apoyo.
Con tan solo 1,5 € al mes haces posible este espacio.
Es Catedrática de Derecho del Trabajo y de la Seguridad Social en la Universidad Pompeu Fabra de Barcelona desde 1996. A su vez, es Visiting Research Scholar en el Nanovic Institute de la Universidad de Notre Dame de forma anual desde 2003. También ha hecho estancias de formación en Roma (Universidad de Roma), Paris (Universidad de París-Nanterre II), Bruselas (Instituto de Estudios Europeos de la Universidad Libre de Bruselas) y Nápoles (Universidad de Nápoles).
Artículo anteriorLa HOAC y la JOC ante la nueva reforma laboral
Artículo siguienteEl futuro de la vida religiosa

1 COMENTARIO

DEJA UN COMENTARIO

Por favor ingresa tu comentario!
Please enter your name here