El II Fòrum Català de Teologia i Alliberament: “ha estat una festa de l’espiritualitat alliberadora”

El II Fòrum Català de Teologia i Alliberament: “ha estat una festa de l’espiritualitat alliberadora”

Aquest era el sentiment majoritari entre les més de 400 persones que van respondre a la convocatòria del II Fòrum Català de Teologia i Alliberament (FCTiA), que va tenir lloc els dies 21 i 22 de gener a Barcelona, i així es va recollir en el manifest final. Els organitzadors destaquen de manera especial l’elevat nombre de tallers organitzats (més de 60), la qualitat i diversitat d’aquests tallers, així com l’activa participació de diverses confessions religioses.

Durant dos dies, el fòrum va acollir unes 450 persones amb el denominador comú de “buscar aquelles arrels a l’interior de cadascú de nosaltres i que donen sentit a la vida de tot ésser humà”. La recerca d’aquesta espiritualitat alliberadora està en el nucli de la convocatòria del fòrum, i allò que mou a les persones a la “felicitat, obertura, solidaritat”.

Els més de 60 tallers que s’hi van organitzar, són la mostra més clara de com una espiritualitat alliberadora dóna fruits en els àmbits més diversos. Van haver-hi tallers on es va parlar de noves formes de comunitat; d’iniciatives socials mogudes per una espiritualitat solidària; d’experiències ecumèniques i interreligioses; d’acollida a immigrants… Totes aquestes experiències van ser una mostra d’allò que esdevé silenciosament en la base social quan les persones se senten mogudes per la compassió i van teixint xarxes de comunitat i relació.

Van haver-hi també molts tallers dedicats a reivindicar el testimoni de persones que encarnen els valors presents en el fòrum. Persones com Pere Casaldàliga, “Siscu” un capellà obrer, Hildegarda de Binger, Óscar Romero, Raimon Panikkar… entre altres. S’hi va poder escoltar l’expressió d’una teologia que defuig els dogmatismes i la repetició, per buscar en el món d’avui respostes a qüestions candents.

També la realitat de crisi i sofriment injust que vivim va ser-hi present en alguns tallers, amb una relació estreta amb entitats i col·lectius especialment actius en aquest àmbit com el Fòrum social català.

I finalment destacar, a més del treball dels tallers,  la presència de la pregària i la celebració. Perquè el fòrum vol ser una experiència profunda de comunió,una opció en definitiva que veu la religió com una proposta que “ens relligui amb Déu, amb nosaltres i amb la natura

En aquest sentit, el Fòrum va concloure amb la convocatòria del III Fòrum Català de Teologia i Alliberament que tindrà lloc el gener del 2014, i va animar a convocar durant aquest any 2012 i el 2013 fòrums semblants per comarques, ciutats i pobles, doncs és en aquest dia a dia i en cada lloc on “cal celebrar els avenços i acompanyar-nos en les dificultats”.

http://www.teologiaialliberament.cat/
Para continuar haciendo posible nuestra labor de reflexión, necesitamos tu apoyo.