Entrevista a Llorenç Puig: "Cal fer una reflexió teològica arrelada en la realitat"

Entrevista a Llorenç Puig: “Cal fer una reflexió teològica arrelada en la realitat”

Llorenç Puig, jesuïta  i participant al Fòrum Mundial de Teologia i Alliberament per  Cristianisme i Justícia.

Com definiries l’experiència del Fòrum Mundial de Teologia i Alliberament?

Hi ha una aproximació teològica que, al meu entendre és fonamental: la que es planteja què diu la nostra fe sobre les grans injustícies del nostre món i sobre les víctimes que aquestes produeixen. El Fòrum Mundial de Teologia i Alliberament (FMTA) és una trobada per fer xarxa i treballar junts des d’aquest enfocament teològic que es preocupa i s’ocupa dels exclosos, de les víctimes de les injustícies socials. Des d’aquesta perspectiva, l’èmfasi es posa en el Jesús que alliberava a tantes persones de les cadenes de la servitud, de la injustícia soferta, o provocada pel pecat i les seves estructures que empresonaven a tants i tants… Això és el Fòrum Mundial de Teologia i Alliberament.

Tot això, en paral.lel al Fòrum Social Mundial…

Sí, i no és casualitat sinó conseqüència d’una opció decidida per fer una reflexió teològica arrelada en la realitat mateixa. El Fòrum Mundial de Teologia i Alliberament ha remarcat la importància de tenir ben present la realitat plural del nostre món i de les situacions d’injustícia. Per això s’ha debatut com vivim una crida, que ve des del fonament de la nostra pròpia experiència creient, a lluitar contra tot tipus d’injustícies i a favor de la vida. Ho defineix molt bé l’aportació dels pobles indígenes de l’Amèrica Llatina, que ens recordaven amb molta força que “la teologia es fa des de la matriu de la vida, la vida en la naturalesa, el cosmos, la festa…”.

I què poden fer les religions per treballar per aquest “altre món possible” que reivindica el Fòrum Social Mundial?

Molt, certament. M’agrada pensar en una imatge plàstica: si el Fòrum Social ha estat com veure les branques d’un arbre en primavera, on els nous brots apunten i es veuen, el Fòrum de Teologia i Alliberament ha estat com treballar a les arrels de tot això, perquè es situa a les motivacions dels creients per veure’s impulsats a fer també un compromís social decidit, ferm i valent. El paper de les religions és justament donar la força i la motivació profunda, que permet als creients viure amb coratge aquest treball per un món més just. Això no és un punt perifèric de la nostra vivència cristiana, sinó central i nuclear. I aquest treball per la justícia el farem colze a colze amb creients d’altres religions i amb no creients.

Per tant, cal treballar en el diàleg interreligiós.

És una necessitat clara. I és en el treball concret per la justícia on podem compartir les nostres experiències més profundes i trobar allò que ens uneix.

Com es trasllada el viscut a Dakar, en una cita internacional, a la nostra realitat més propera?

A Catalunya es treballa molt i activament en aquesta línea. No és casualitat que a Dakar hi hagi hagut una nombrosa presència de catalans, molts d’ells vinculats a moviments cristians de base. A casa nostra es va celebrar fa un any el primer Fòrum Català de Teologia i Alliberament, amb uns 500 participants. Al Fòrum Mundial vem presentar el que havíem fet a Catalunya i va interessar molt, perquè es veu clar que per donar continuïtat al viscut aquests dies, calen realitats locals que es posin en marxa i facin el seu treball. Hem de seguir, amb molta il·lusió, perquè és un espai de trobada, obert, i alhora seriós, de treball des de la perspectiva creient, per “un altre món possible”.

IMG_6700

Para continuar haciendo posible nuestra labor de reflexión, necesitamos tu apoyo.