“Periodisme i justícia: a l’ombra de Lluís Espinal”

Agenda. “Periodisme i justícia: a l’ombra de Lluís Espinal”. Taula rodona amb Llúcia Oliva, Xavier Giró i Albert Sáez

Dijous 6 de maig, a les 19:30h, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia (Roger de Llúria, 13 de Barcelona) acull una taula rodona sobre el paper dels mitjans de comunicació en el tractament de la realitat social.

L’acte s’emmarca en el 30 aniversari de la mort de Lluís Espinal, jesuïta i periodista nascut a Sant Fruitós de Bages el 1932 i assassinat a Bolívia el 1980 pel seu compromís en la lluita per la justícia i la llibertat d’expressió

Era la nit del 21 de març de 1980 a Bolívia. Lluís Espinal sortia del cinema. Uns desconeguts el van fer entrar en un jeep. Va ser torturat i assassinat. D’això en fa 30 anys. Espinal, periodista i especialitzat en cinema, havia treballat a Televisió Espanyola els anys 60, però el contingut de crítica social dels seus programes va topar amb la censura. L’any 1967 li van prohibir un programa sobre les vivendes miserables dels barris marginals de Barcelona i una entrevista amb Alfons Comín, per la qual cosa decideix dimitir i marxa cap a Bolívia.

Hi arriba el 1968, quan aquest país –i pràcticament tot Amèrica Llatina- vivia una època de dictadures i repressió. A Bolívia, Espinal – en Lucho – exerceix la seva feina com a periodista i crític de cinema, denuncia la dramàtica situació que s’està vivint, la repressió militar i les violacions dels Drets Humans. La seva veu es va fer incòmoda.

La trajectòria professional i vital de Lluís Espinal és referent d’una manera d’entendre i exercir el periodisme: coherència, compromís, rigor i lluita per la llibertat. Tot recordant aquest testimoni excepcional, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia vol obrir un diàleg sobre el periodisme i el paper dels mitjans de comunicació avui.

Taula rodona: “Periodisme i justícia: a l’ombra de Lluís Espinal”

Llúcia Oliva, periodista i presidenta del Consell de la Informació de Catalunya

Albert Sáez, director adjunt de “El Periódico de Catalunya”

Xavier Giró, professor de periodisme i director del Postgrau en la Comunicació dels Conflictes i la Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Moderarà: Eulàlia Tort, periodista

Dia i hora: dijous, 6 de maig de 2010. A les 19:30h

Lloc: Cristianisme i Justícia. C/ Roger de Llúria, 13 de Barcelona

Contactes per premsa: Montse Girbau –  mgirbau@jesuites.net – Tel. 686 54 12 95

Para continuar haciendo posible nuestra labor de reflexión, necesitamos tu apoyo.