Llorenç Puig. Fa poc més d’un mes, vam celebrar el primer Fòrum de Teologia i Alliberament a Catalunya. Va ser una experiència de somni acomplert, de comunió, de joia, de vida i vivència compartida, de senzillesa plena de sentit. I, per sobre de tot, diria que va ser, per moltes raons, el constatar que vivim realment un ‘moment oportú’ .

El Fòrum català, vinculat al Fòrum mundial…

Ja fa uns anys que  a nivell mundial es celebra un Fòrum de Teologia i Alliberament. Acostuma a tenir lloc el cap de setmana que precedeix el Fòrum Social Mundial (el FSM) amb la idea de complementar la diversitat i riquesa de les presentacions, iniciatives i propostes del FSM, amb aquelles que venen des de l’àmbit més concret de l’espiritualitat i la dimensió transcendent. Doncs bé, d’uns assistents catalans a aquell fòrum mundial en va sortir la iniciativa de convocar-ne un de semblant a casa nostra. D’aquesta manera va començar a fer-se realitat aquell somni: es van iniciar una sèrie de reunions que del grup convocant  es van anar ampliant a noves persones i grups, de manera que el projecte del Fòrum català de Teologia i Alliberament s’enriquia i es concretava. A poc a poc s’anava constituïnt de manera molt natural un bon equip, molt engrescat, i la gran sorpresa va ser veure la quantitat d’inscrits en la xarxa social virtual que es va crear per l’esdeveniment i que va culminar en la magnífica trobada del passat 23 i 24 de gener.

Experiència de comunió

Va ser una experiència de comunió molt notable, doncs la trobada es va plantejar ja des del principi com a interconfessional i interreligiosa, oberta a totes les persones que comparteixen el sentit de la Transcendència. Experiència de comunió perquè en les sessions generals compartides, en els diversos tallers que es van fer, en els passadissos, … es va respirar l’ aire fresc de la comunió viscuda com a realitat feia temps esperada.

Joia, vida compartida

La joia, la vida compartida, que va anar molt més enllà del que molts somiàvem, es veia per tot arreu en ple vigor. De manera que la crida a fer xarxa, a obrir nous horitzons de compromís per ‘un altre món possible’ es va viure des d’una esperança nova, que venia no tant de l’imperatiu sinó de veure una forta experiència espiritual.

Ara és el moment oportú

Molts dels assistents han valorat una cosa que ja des del primer moment es va dibuixar: que aquesta trobada havia de fugir de tota sofisticació, que havia de ser viscuda amb mitjans senzills… de manera que el sentit de tot plegat vingués a través de la conversa, de l’experiència compartida i viscuda tots junts. Una senzillesa, doncs, fructífera i que va donar lloc a adonar-nos que el moment actual és  ‘el moment oportú’ per a una espiritualitat viva i en comunió, esperançada i compromesa amb un mon més just.

Esperarem fins d’aquí a dos anys, potser, per trobar-nos de nou tots i totes. Però mentrestant volem mantenir viva la flama d’allò viscut aquests dies, a través de la plana web, a través de possibles fòrums més locals que es puguin fer… i de les coneixences i petites xarxes que s’han endegat. Gràcies a aquells que heu iniciat i fet possible aquest «moment oportú»!

http://teologiaialliberament.ning.com/

¿TE GUSTA LO QUE HAS LEÍDO?
Para continuar haciendo posible nuestra labor de reflexión, necesitamos tu apoyo.
Con tan solo 1,5 € al mes haces posible este espacio.
Jesuita. Delegado de los jesuitas en Cataluña. Doctor en Física y profesor en el Instituto de Teología Fundamental. Colabora en pastoral universitaria, en Universitarios Loyola y el IQS. Forma parte de Entxartxad, grupo de solidaridad con el Chad. Investiga en el campo de las relaciones entre ecología y religión, fe y ciencia.
Artículo anterior¿Y el «No a la guerra»?
Artículo siguienteLanzar palomas

1 COMENTARIO

DEJA UN COMENTARIO

Por favor ingresa tu comentario!
Please enter your name here