Veus. Teresa Forcades.

1. DADES CIENTÍFIQUES

– Els dos primers casos coneguts de la nova grip (virus A/H1N1 soca S-OIV) es van diagnosticar a Califòrnia (EUA) el dia 17 abril 2009

– La nova grip no és nova perquè sigui del tipus A, ni tampoc perquè sigui del subtipus H1N1:

l’epidèmia de grip de 1918 va ser del tipus H1N1 i des de 1977 els virus H1N1 formen part de la temporada de grip de cada any, l’únic que és nou és la soca S-OIV – Un 33% de les persones grans de 60 anys semblen tenir immunitat per al virus de la nova grip

– Des del seu inici fins el 15 de setembre del 2009, han mort d’aquesta grip 137 persones a Europa i 3.559 a tot el món, cal tenir en compte que cada any moren a Europa entre 40.000 i 220.000 persones a causa de la grip

– Tal com han manifestat públicament reconeguts professionals de la salut – entre ells el Dr Bernard Debré (membre del comitè nacional d’ètica de França) i el Dr Juan José Rodríguez Sendín (president de l’associació de col.legis de metges de l’Estat Espanyol ) -, les dades obtingudes de la temporada de grip que ja han passat els països de l’hemisferi sud, demostren que la taxa de mortalitat i de complicacions de la Diada i és inferior a la de la grip de cada any

2. IRREGULARITATS QUE CAL EXPLICAR

– A finals de gener del 2009, la filial austríaca de la farmacèutica nord-americana Baxter va distribuir a 16 laboratoris d’Àustria, Alemanya, la República Txeca i Eslovènia, 72 kg de material per a preparar milers de vacunes contra el virus de la grip estacional, les vacunes havien de ser administrades a la població d’aquests països durant els mesos de febrer-març; abans que cap d’aquestes vacunes fos administrada, un tècnic de laboratori de l’empresa BioTest de la República Txeca va decidir pel seu compte provar les vacunes en fures , que són els animals que des de 1918 es fan servir per estudiar les vacunes de la grip, tots els fures vacunats van morir, es va investigar llavors en què consistia exactament el material enviat per la casa Baxter i es va descobrir que contenia virus vius de la grip aviària ( virus A/H5N1) combinats amb virus vius de la grip de cada any (virus A/H3N2), si aquesta contaminació no s’hagués descobert a temps, la pandèmia que sense base real estan anunciant les autoritats sanitàries globals (OMS) i nacionals, ara seria una espantosa realitat, aquesta combinació de virus vius pot ser especialment letal perquè combina un virus que té un 60% de mortalitat però és poc contagiós (el virus de la grip aviària) amb un altre que té una mortalitat molt baixa però amb una gran capacitat de contagi (un virus dels de la grip de cada any)

– El 29 d’abril del 2009, quan feia només 12 dies que s’havien detectat els dos primers casos de la nova grip, la Dra Margaret Chan, directora general de l’OMS, va declarar que el nivell d’alerta per perill de pandèmia es trobava en fase 5 i va ordenar que tots els governs dels estats membres de l’OMS actives plans d’emergència i d’alerta sanitària màxima, un mes més tard, l’11 de juny del 2009, la Dra Chan va declarar que en el món ja teníem una pandèmia (fase 6) causada pel virus H1N1 S-OIV; com va poder declarar una cosa així quan, d’acord amb les dades científics exposats més amunt, la nova grip és en realitat més benigna que la grip de cada any i, a més, no és un virus nou i ja hi ha part de la població que té immunitat?; ho va poder declarar perquè en el mes de maig l’OMS havia canviat la definició de pandèmia, abans de maig del 2009 per poder declarar una pandèmia era necessari que morís a causa d’un agent infecciós una proporció significativa de la població; aquest requeriment – que és l’únic que dóna sentit a la noció clínica de pandèmia ia les mesures polítiques que se li associen – va ser eliminat de la definició el mes de maig del 2009 , després que el 26 d’abril els EUA s’haguessin declarat en «estat d’emergència sanitària nacional», quan a tot el país només hi havia hagut 20 persones infectades de la nova grip i cap d’elles havia mort

3. CONSEQÜÈNCIES POLÍTIQUES DE LA DECLARACIÓ DE «PANDÈMIA ‘

– En el context d’una pandèmia és possible declarar la vacuna obligatòria per a determinats grups de persones o fins i tot per al conjunt dels ciutadans

– ¿Què li pot passar a una persona que decideixi no vacunar? Mentre no s’hagi decretat que la vacuna és obligatòria, no li pot passar res, ara bé, si arribés a decretar l’obligatorietat, l’estat té l’obligació de fer complir la llei imposant multa o presó (en l’estat de Massachusetts la multa proposada per a aquest cas podria arribar als 1.000 dòlars per dia que passa sense que et vacunes)

– Davant d’això, hi ha qui pot pensar: si em obliguen, doncs em boví i ja està, total, la vacuna és més o menys com la de cada any, tampoc n’hi ha per tant …

– Cal que se sàpiga que hi ha tres novetats que fan que la vacuna de la nova grip sigui diferent a la de cada any: la primera novetat és que la majoria dels laboratoris estan dissenyant la vacuna de manera que amb una sola injecció no sigui suficient i siguin necessàries dues, l’OMS recomana també que no es deixi d’administrar la vacuna de la grip estacional; qui seguiu aquestes recomanacions de l’OMS s’exposa a ser injectat tres vegades, això és una novetat que teòricament multiplica per tres els possibles efectes secundaris, però en realitat ningú sap quins efectes pot causar, ja que mai abans s’havia fet una cosa així. La segona novetat és que alguns dels laboratoris responsables han decidit afegir a la vacuna coadjuvants més potents que els utilitzats fins ara en la vacuna anual, els coadjuvants són substàncies que s’afegeixen a la vacuna per estimular el sistema immunitari, la vacuna de la nova grip que està fabricant el laboratori Glaxo-Smith-Kline, per exemple, conté un coadjuvant anomenat AS03 (una combinació de esqualè i Polisorbato que multiplica per deu la resposta immunitària, el problema amb això és que ningú pot assegurar que aquest estímul artificial del sistema immunitari no provoqui malalties auto immunitàries greus al cap d’un temps (com la paràlisi ascendent de Guillain-Barré), i la tercera novetat, que distingeix la vacuna de la nova grip de la vacuna de cada any, és que les companyies farmacèutiques que l’ fabriquen estan exigint als estats que signin acords que els proporcionin impunitat en cas que les vacunes tinguin més efectes secundaris dels previstos (ex: està previst que la paràlisi de Guillain-Barré afecti a unes 10 persones de cada milió que es vacunin) , els EUA ja han signat un acord que allibera tant als polítics com a les farmacèutiques de tota responsabilitat pels possibles efectes secundaris de la vacuna.

UNA REFLEXIÓ N

Si l’enviament de material contaminat que va fabricar la casa Baxter al gener no hagués estat casualment descobert, s’hauria produït efectivament la gravíssima pandèmia amb el potencial de causar la mort de milions de persones que alguns estan anunciant. És inexplicable la manca de ressonància política i mediàtica del que va passar al febrer al laboratori txec. Encara és més inexplicable el grau d’irresponsabilitat demostrat per l’OMS, pels governs i per les agències de control i prevenció de malalties en declarar una pandèmia i promoure un nivell d’alerta sanitària màxima sense base real. És irresponsable i inexplicable fins a extrems inconcebibles la bilionàries inversió d’euros obtinguts de l’erari públic destinats a fabricar milions i milions de dosis de vacuna contra una pandèmia inexistent, mentre no hi ha prou diners per ajudar a milions de persones (més de 5 milions només en els EUA) que a causa de la crisi han perdut el seu treball i la seva casa.

Mentre no s’aclareixin aquests fets, el risc que puguin distribuir vacunes contaminades aquest hivern i el risc que puguin arribar a adoptar mesures legals coercitives per forçar la vacunació, són riscos reals que en cap cas cal infravalorar.

En cas que la grip segueixi tan benigna com fins ara, no té cap sentit exposar al risc de rebre una vacuna contaminada o de patir una paràlisi de Guillain-Barré.

En cas que la grip s’agreugi de forma inesperada, com ja fa mesos que anuncien sense tenir cap base científica un nombre sorprenent d’alts càrrecs – entre ells la directora general de l’OMS -, i de sobte comencin a morir a causa de la grip moltes més persones del que és habitual, encara tindrà menys sentit deixar-se pressionar per vacunar, perquè una sorpresa així només pot significar dues coses: 1. que el virus de la grip A que ara circula ha sofert una mutació, 2 .- que està circulant un altre (o altres) virus. En ambdós casos la vacuna que s’està preparant ara no serviria per a res i, tenint en compte el que va passar al gener amb la casa Baxter, podria ser que fins i tot fora la via de transmissió de la malaltia.

UNA PROPOSTA

La meva proposta és clara:

– A més de mantenir la calma, prendre precaucions sensates per evitar el contagi i no deixar-se vacunar, cosa que ja proposen moltes persones amb sentit comú al nostre país

– Faig una crida a activar amb caràcter urgent els mecanismes legals i de participació ciutadana necessaris per assegurar de forma rotunda que no es pot forçar a ningú a casa nostra a ser vacunat contra la seva voluntat, i que els que decideixin lliurement vacunar no seran privats del dret a exigir responsabilitats ni del dret a ser compensats econòmicament (ells o els seus familiars) en cas que la vacuna els causi una malaltia greu o la mort.


Teresa Forcades i Vila, mèdica, doctora en salut pública

Aquest document és una traducció de l’original català que es pot trobar al bloc de Teresa Forcades en www.catalunyareligio.cat
TAMBÉ:ENTREVISTA AMB TERESA FORCADES SOBRE LA GRIP NOVAZimmer SM, Burke, DS. Historical Perspective: Emergence of Influenza A (H1N1) viruses. NEJM, Juliol 16, 2009. p. 279

‘The reemergence was probably an accidental release from a laboratory source in the setting of Waning population immunity to H1 and N1 antigens’, Zimmer, Burke, op. cit., p. 282

Zimmer, Bunker, op. cit., p. 279

Doshi, Peter. Calibrated response to emerging infections. BMJ 2009; 339: b3471

US Centers for Disease Control and Prevention. Serum cross-reactive antibody response to a novel influenza A (H1N1) virus after vaccination with seasonal influenza vaccine. MMWR 2009; 58: 521-4.

Dades oficials del centre europeu per al control i prev. de malalties (www.ecdc.europa.eu)

Dades oficials del centre europeu per al control i prev. de malalties (www.ecdc.europa.eu)

Cf Le Journal du Dimanche (25 juliol ’09): Debré: ‘Cette grippe n’est pas dangereuse’; cf. La Razón (4 Setembre ’09): Rodríguez Sendín: Cordura davant l’alarmisme en la prevenció de la grip A

Cf Virus mix-up by lab could have resulted in pandemic. The Times of India, secció de ciència, 6 març 2009.

http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2009

Cohen E. When a pandemic isn’t a pandemic. CNN, 4 de maig ’09. http://edition.cnn.com/2009/HEALTH/05/04/swine.flu.pandemic/index.html

Doshi Peter calibrated response to emerging infections VMJ 2009; 339: b3471

Falkiner, Keith. Get the rushed flu jab or be jailed. Irish Star Sunday, 13 setembre ’09.

Senate Bill n. 2.028: An act relative to pandemic and disaster preparation and response in the Commonwealth. Agost 4 ’09. Cf Moore, RT. Critics rage as state prepares for flu pandemic. Setembre 11 ’09. WBUR Boston.

Cf Vaccination H1N1: méfiance des infirmières. www.syndicat-infirmier.com/Vaccination-H1N1-mefiance-des.htlm

Stobbe, Mark. Legal immunity set for swine flu vaccine makers. Associated Press, 17 Juliol ’09.

¿TE GUSTA LO QUE HAS LEÍDO?
Para continuar haciendo posible nuestra labor de reflexión, necesitamos tu apoyo.
Con tan solo 1,5 € al mes haces posible este espacio.
Artículo anteriorHondures: aclaridor comunicat de la Diòcesi de Santa Rosa de Copán
Artículo siguienteUna nova època?

6 Comentarios

  1. Como os he dejado escrito en el «FACEBOOK», si es cierto lo que decís, si tenéis pruebas, creo que lo suyo es una denuncia en los órganos legislativos competentes. Gracias por informar.
    Sigamos conspirando.

  2. Em sembla un article molt interessant. L’he enviat a algunes persones però les que tenen correu de Hotmail no el reben. No sé si s’hi pot fer alguna cosa.
    Moltes gràcies.

DEJA UN COMENTARIO

Por favor ingresa tu comentario!
Please enter your name here